СЛУШАЙ НА ЖИВО ЗОРАНА 87.6

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6

ПРОГРАМА НА РАДИО ЗОРАНА

1. ПЪТЯТ КЪМ ХРАМА
– излъчване на неделната литургия, пряко от катедрален храм „Света Неделя
всяка неделя от 09:00 ч. до 11:00 ч.;

2. ЕМИСИИ НОВИНИ
– започват с Православни вести
– в делнични дни в 8:00, 9:00, 10:00, 11:00, 12:00 ч., 15:00, 16:00, 17:00, 18:00, 19:00 ч.;

3. СРЕЩИ С ПРАВОСЛАВИЕТО
– с отец Методи Корчев
– всяка събота от 18:00 ч. до 20:00 ч., с повторение неделя от 7:00 ч. до 9:00 ч.;

4. СВЕТОГЛЕД
– с богослова Георги Тодоров
– всяка събота от 10:00 ч. до 11:00 ч., с повторение неделя от 21:00 ч. до 22:00 ч.;

5. НЕБЕ НА ЗЕМЯТА
– с богослова и историк проф. Павел Павлов
– всеки четвъртък от 17:30 ч., с повторение във вторник от 12:30 ч;

6. ПравоСлавейчета
– с Милена Йоцова
– всяка сряда от 15:30 ч., с повторение неделя от 17:30 ч.;

7. ХРИСТИЯНСКИ РАЗКАЗИ ЗА ДЕЦА
– в делнични дни от 10:30 ч.;

8. ГИЗДАВИ ГАЙТАНИ
– с Калина Красимирова
– всеки петък от 17:00 ч. до 18:00 ч., с повторение понеделник от 10:00 ч. до 11:00 ч.

БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА ИЗБРА СВОЯ НОВ ПАТРИАРХ!

БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА ИЗБРА СВОЯ НОВ ПАТРИАРХ!

Видинският митрополит Данаиил беше избран за Български патриарх и Софийски митрополит на четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който се състоя на 30-ти юни 2024 г. – в деня, в който Църквата чества Събора на светите 12 апостоли, а също и празника на Всички светии.

Изборът се проведе в два тура. На първия тур Врачанският митрополит Григорий получи 64 гласа, Видинският митрополит Даниил – 51 гласа, Ловчанският митрополит Гавриил – 19 гласа, а 4 бюлетини бяха невалидни.
Съгласно Устава на БПЦ се проведе втори тур между двамата събрали най-много гласове, на който за митрополит Данаиил гласуваха 69 делегати, за митрополит Григорий – 66 делегати, а 3 бюлетини бяха невалидни. Така митрополит Данаиил беше канонично избран за патриарх на Българската православна Църква и Софийски митрополит.

Същият ден се проведе церемонията по интронизацията на новия Патриарх в катедралата „Св. Александър Невски“ с участието на митрополитите от Св. Синод на БПЦ–БП в пълен състав. Присъстваха предстоятели и представители на поместните автокефални православни Църкви, а също така президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Рая Назарян, премиерът Димитър Главчев, Симеон II Сакскобургготски и други официални лица. На новия патриарх бяха тържествено връчени инсигниите на патриаршеското достойнство – панагѝята, зелената мантия, жезълът и бялото було. Бяха произнесени тържествени слова. Многократно прозвуча възгласът „Достоен!“.

След приключването на църковното тържество, на площада и пред гроба на Незнайния воин беше проведена и държавна церемония с участието на Президента, гвардейската рота и духов оркестър, който изпълни химна при издигането на държавното знаме. Празненството се съпровождаше с празничен камбанен звън и с искреното ликуване на вярващия народ, който очаква от новоизбрания Патриарх духовно водачество в идните трудни времена на изпитание и изповедничество.

На многая и благая лета, светейши владико!

св. Сергий Радонежски

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ – МОЛИТВЕНИЯТ ЗАЩИТНИК НА ПРАВОСЛАВИЕТО Днес се празнува паметта на св. Сергий Радонежки (ок. 1322–1392), наречен „игуменът на руската земя“. Неговият живот

Прочетете повече »
СВ. АНДРЕЙ КРИТСКИ

СВ. АНДРЕЙ КРИТКИ

СВ. АНДРЕЙ КРИТСКИ Св. Андрей се родил в Дамаск около 660 г. в благочестиво християнстко семейство по времето, когато Близкият изток вече бил под властта на арабите.

Прочетете повече »

Веси Бонева,
Ива и Велислава Костадинови
„Следи“

Представяме ви най-новата песен на Веси Бонева – „Следи“, която ще ви потопи в една интересна история, свързана с завръщане към българското културно наследство и традиции. Песента е написана от Светлин Къслев и Веси Бонева, съчетавайки елементи от българския фолклор с модерен подход. Текстът е написан от Веси Бонева , Светлин Къслев и Ива Костадинови.
Специално участие в песента заеха двете сестри, фолклорните изпълнителки Ива и Велислава Костадинови, които вдъхновиха и заредиха енергията на песента с гласовете си и българска натурална красота.
Видеото е дело на Buddubbaz Tape Company, като този път в режисурата участие взима и Веси Бонева.
Във видеото участват и част от танцьорите от “Майсторите на танца”, като този път се включват със силно актьорско присъствие. Те пресъздават българската традиционна “седянка”, която е олицитворявала събирането на младите хора, които са били готови за женитба около седенкарския огън.
Много специално участие във видеоклипа на “Следи” заема един от “Гласовете на България” – Калоян Николов. Изявявайки своите актьорски, а не певчески способности, той представя връзката – “Моста” между новото и старото, преплетени в сюжета на завръщане към ценностите и стойностни културни същности на идното поколение.
Локациите, които виждаме във видеото са две. Първата – Бутиков комплекс Forest Houses в гр. Годеч, пресъздава модерния и луксозен свят. Втората – музей „Стойова къща“ в гр. Радомир ни пренася в автентичната, красива, българска обстановка. „Специални благодарности трябва да изкажем на хората от двете локации, които ни посрещнаха много топло и бяха съпричастни във всяко едно отношение с нас и нашите емоции по време на снимките“.
„Добри хора, добри резултати“ е мотото на Стилиян Чомаковски, на когото изпълнителите благодарят за подкрепата, която той оказва, по създаването на видеореализацията към песента „Следи“.
„Следи“ е музикална колажна история, която преплита миналото и настоящето. Тя разказва истории от родовете на българите, отразявайки миналото и корените ни. Песента носи със себе си неповторимия дух на българската музика и ни завръща към смисъла на културното наследство, което носим в себе си.
„Следи“ е смесица от българско фолклорно изкуство и съвременни музикални тенденции. Това е музикална песен, която ни пренася в миналото и ни показва нашия родов път.
„Надяваме се, че тази песен ще бъде наистина вдъхновяващо преживяване за всички слушатели и зрители.“

СИНОДАЛЕН ПРЕВОД
„БИБЛИЯ, НОВ ПРЕВОД ОТ ОРИГИНАЛНИТЕ ЕЗИЦИ“
БЪЛГАРСКО БИБЛЕЙСКО ДРУЖЕСТВО ИЗДАТЕЛСТВО „ВЕРЕН“

ПО ИДЕЯ НА ФОНДАЦИЯ „НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ
КОРИЦА, ДИЗАЙН И ПРЕДПЕЧАТ: „НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ“