СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

ПРАЗНИК НА СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ ЧУДОТВОРЕЦ, СВЕТИ СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ И СВ. ПАНТЕЛЕЙМОН

Днес се чества паметта на Светите Седмочисленици – светите братя Кирил и Методий и техните главни ученици: Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. След провала на тяхната мисия във Великоморавия, трима от учениците на светите братя – Климент, Наум и Ангеларий се спасяват в България, където са посрещнати с радост от св. Княз Борис. Така Плиска става спасителната люлка на православната славянобългарска духовност, книжовност и цивилизация.

Теофилакт Охридски разказва, че самият княз Борис всеки ден беседвал с учениците на светите братя. Той им възложил възстановяването на цялата богослужебна книжовност, създадена от светите Кирил и Методий и унищожена във Великоморавия, както и обучението на бъдещите свещеници и проповедта сред народа.

Най-много преуспял в тази насока Св. Климент Охридски, чиято памет честваме днес. Той станал „пръв епископ на българския език“ и просветител на Югозападните български земи, (днешна Северна Македония, част от Албания и част от Северна Гърция) имал 3500 ученици и написал безброй съчинения, проповеди, химнографски творби, жития и пр.

Мощите на св. Климент и св. Наум се намират в Охрид и в манастира „Св. Наум“, а част от мощите на св. Ангеларий и св. Горазд се пазят в гр. Берат, Албания. Част от мощите на св. Кирил се пазят в Рим в базиликата Сан Клементе, където е бил погребан, а мощите на св. Методий са в неизвестност.

На днешния ден се чества и паметта на св. Вмч. Пантлеймон, целител – безсребреник. Според житието му св. Пантелеймон живял в края на III и началото на IV век. в Никомедия (днес Измит) и пострадал за Христовата вяра по време на управлението на римския император Максимиан. Името му в превод от гръцки означава „всемилостив“.
Учил медицина при известния по онова време лекар Ефросин и станал придворен лекар. Отказал да се поклони на езическите богове, заради което бил подложен на страдания, които изтърпял без болка с помощта на Христа и по заповед на Максимиан бил посечен с меч. По-късно бил провъзгласен за светец от църквата.

Част от мощите му се пазят в руския манастир „Свети Пантелеймон“ на Света гора и в манастира св. Климент в Охрид.
Заради дейността си приживе св. Пантелеймон е провъзгласен за закрилник на лекарите и акушерките.

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. ЕВФИМИЯ ВСЕХВАЛНА
ЗОРАНА

СВ. ЕВФИМИЯ ВСЕХВАЛНА

СВ. ЕВФИМИЯ ВСЕХВАЛНА Днес честваме великото чудото, което станало по времето на IV Вселенски събор в 451 г. с мощите на мъченицата от началото на

Прочетете повече »
СВ. МЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ
ЗОРАНА

СВ. МЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ

СВ. МЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ Света великомъченица Неделя ( на гръцки Кириакия) е родена през III век в Малоазийския град Никомидия. Oт малка родителите и я въвели

Прочетете повече »