УСПЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

Честит празник!

Днес ние, православните християни, честваме Успението на пресвета Богородица, т.е. нейната блажена кончина и преминаването ѝ от този временен, преходен свят – в Божието царство. Човешкото слово е бедно да опише личността на Божията майка, която е наречена Небесна царица и „Ширшая небес“, т.е. по-широка от небесата. Св. дева Мария стои най-високо от всички светии, архангели и небесни сили, защото в най-висока степен се е уподобила на Бога. Тя е висшата ходатайка и застъпница за човешкия род, Майка на всички християни и на всеки, който с вяра и молитва се обръща към нея.

Исторически сведения за живота на Божията Майка след възнесението на Господ Иисус Христос не са запазени. Но първите християни са съхранили преданието за нейната смърт, което разказва, че архангел Гавриил се явил на св. Богородица с палмово клонче в ръка и ѝ известил, че след три дни тя ще се престави отвъд. Същият този архангел, навремето ѝ беше благовестил, че тя ще роди Спасителя на света. Пресв. Богородица приела с радост и това негово известие. Тя се приготвила за своето отиване в отвъдния свят. Вместо да почувства страх от смъртта, тази, която роди Божия Син, изпитвала неземна радост от предстоящото преминаване в райските селения и въжделената среща с Него.

Църквата е нарекла смъртта на светата Майка успение, защото тя сякаш блажено е заспала и е преминала безпрепятствено в царството Божие при своя Син и Бог, Иисус Христос.
Апостолите, които били разпръснати на проповед по целия знаен тогавашен свят, точно тогава по чудесен начин се оказали в Йерусалим и след кончината на светата Дева благоговейно я погребали в Гетсимания. Отсъствал само св. апостол Тома. Той пристигнал в Йерусалим три дни след нейното погребение и имал голямо желание да ѝ се поклони. Заедно с другите апостоли отишъл на мястото, където била погребана. Но гробът се оказал празен. Апостолите пожелали да разберат това чудно събитие и Бог им открил във видение пресв. Богородица на небето, обкръжена от ангели.

Според преданието на Църквата, тя е възнесена на небето с пречистото си тяло, а косвено доказателство за този факт е, че никъде по света няма мощи от св. Богородица.
Пресв. Богородица е Майка на нашия Господ, но тя също е Майка на всички нас, които прибягваме към нея за помощ. Когато ни нападат скърби и изкушения, ние дръзновено ѝ се молим: „Пресвета Богородицe, спаси ни!“ Свидетелства за нейната майчинска любов към нас са и чудотворните ѝ икони. Божията благодат, предавана на нас чрез тези икони, изцелява телесните и душевните страдания на вярващите християни, а понякога и на невярващите, за да се обърнат към Господа.

Днес ние също очакваме нейната милост и пред нейната свята икона просим Божието благословение с думите:
„Пресвета Владичице Богородице, погледни на нас, прибягващите с вяра към тебе, и ни избави от нещастия, скърби, изкушения и ни дай сили да следваме повеленията на твоя Син и Бог, Иисус Христос!“

NOVOROJDENIE-22

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ

Вяра, Надежа, Любов

Вяра, Надежа, Любов На 17-ти септември фондация „Нашият Дом е България“ имаше голямата чест да реализира първия по рода си видео запис на концерт, посветен

Прочетете повече »
НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ

“Крепост на вярност”

“Крепост на вярност” – Тетралогия от 4-ри тържествени концерт-спектакли Тази година през месец август Фондация „Нашият дом е България“ с гордост представя Тетралогия от 4

Прочетете повече »
НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ

„Арка на свободата“

Акция по почистването на паметника „Арка на свободата“ На 12 септември 2021 екипа на фондация “Нашият дом е България” организира акция по почистване на “Арката

Прочетете повече »

СИНОДАЛЕН ПРЕВОД
„БИБЛИЯ, НОВ ПРЕВОД ОТ ОРИГИНАЛНИТЕ ЕЗИЦИ“
БЪЛГАРСКО БИБЛЕЙСКО ДРУЖЕСТВО ИЗДАТЕЛСТВО „ВЕРЕН“

ПО ИДЕЯ НА ФОНДАЦИЯ „НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ
КОРИЦА, ДИЗАЙН И ПРЕДПЕЧАТ: „НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ“

Проект и главна цел: Преодоляване недостига на средства и липса на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19 БЕНЕФИЦИЕНТ: „РОМАНТИКА“ ЕООД Обща стойност: 4 900 лв., от които 4 165 лв. европейско и 735 лв. национално съфинансиране. Начало: 02.09.2020 г. Край: 02.12.2020 г.
Процедура на подбор на проекта BG16RFOP002-2.073 „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ Наименование на програмата: Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“ Наименование на приоритетната ос: Приоритетна ос 2 „Предприемачество и капацитет за растеж на МСП“, Инвестиционен приоритет 2.2. „Капацитет за растеж на МСП“