СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ. ПРОШКА. НАЧАЛО НА ВЕЛИКИЯ ПОСТ

Великият пост се повтаря всяка година и всеки път ни принася огромна полза, ако го прекарваме подобаващо. Това е време на усилена молитва и очистване на душата чрез въздържание, което стъпка по стъпка ни подготвя за вечния живот. Постът продължава 40 дни, по подобие на постенето на Господ Иисус Христос в пустинята.
Началото на поста започва с всеобщо опрощение, според думите на Господа: „Защото, ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец…“ (Мат. 6:14).

Прошката е дело трудно, но и благодатно.

На мястото на старозаветния закон „Зъб за зъб и око за око“ Христос ни даде новозаветния закон на любовта и всеопрощението. Разпнат на Кръста, Спасителят прощаваше на нас, грешните човеци, които Го разпънахме.
Ние постоянно грешим спрямо Бога, Който с огромната Си любов, чрез изкупителната Си саможертва отвори вратата на спасението, а благодатта му се изля над всички. Тази благодат е прошката Му към нас. Затова само в Него и заради Него можем да простим на човеците, защото наградата за душата, която прощава, е огромна – тя получава Божията прошка, а с това и вечността.

Целта на поста е да направим крачка в приближаването към Бога и да израснем в богообщението.

Тези духовни добродетели се придобиват постепенно, изкачваме се стъпало след стъпало по духовната лествица, защото богообщението е ежедневна борба. В нея ние се очистваме от греховната сквернота, въздържаме се от зло и грях, опитвайки се да изпълним Божиите заповеди, които са мярката на всяка добродетел.
Постът има две взаимосвързани страни – молитва и въздържание. Без молитва постът е само една диета. А молитвата, която е богообщение, има нужда от аскеза, подвиг, дисциплина и надмогване на падналото естество. Постейки телесно, ние трябва да постим и духовно – да се въздържаме от зли помисли, лоши думи, конфликти, да засилим благотворителността и да се доближаваме до Бога с молитва и четене на Словото Божие.

Разбира се, постът в храната следва да бъде умерен и посилен.

Болните, възрастните хора и децата постят облекчено, според силите си, които духовният наставник преценява според състоянието на всеки.
Нека да използваме времето си разумно в придобиване на Светия Дух, да се потрудим според силите си за придобиването на Божията благодат, като с това ще се погрижим за душата си и за вечния живот, който копнеем да наследим.

Благодатни и спасителни пости!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »