СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. ПРЕПОДОБНИ ОТЦИ ИЗБИТИ В ЛАВРАТА „СВ. САВА“ ПРЕЗ VIII В.

Лаврата, основана от св. Сава Освещени през  483 г., се намира в Юдейската пустиня източно от Йерусалим. През VІIІ век околностите на Йерусалим често били нападани от сарацините. Те не щадели дори мирните отшелнически обители, макар в тях да живеели пустинници, които нямали никакви земни богатства.

Веднъж във време на всенощно богослужение срещу Връбница в лаврата „Св. Сава“ дошло известие, че голямо множество сарацини се готвят да нападнат обителите.

Братята решили да не се оттеглят от лаврата, понеже били предадени всецяло на Господа и приживе били умрели за света. Те не се бояли от смъртта, която за християнина е придобивка, според думите на св.ап. Павел: „Защото за мене животът е Христос, а смъртта – придобивка.“ (Фил. 1:21)  Затова те започнали още по-пламенно да се молят, готвейки се да преминат в по-добрия живот.

Действително, на Велики четвъртък сарацините с голяма сила нападнали манастира и веднага убили няколко монаси. Другите пък те събрали в църква и започнали да ги разпитват къде са скрити манастирските съкровища:

„Откупете себе си и църквата с 4000 жълтици – казвали варварите на светите отци – иначе всички ще бъдете избити!“

– Не проливайте напразно кръвта ни – кротко отговорили монасите. – Толкова злато ние никога не сме имали. Вземете простите ни дрехи. Друго имущество у нас няма.

Сарацините не повярвали на думите на монасите и чрез мъчения искали да узнаят от тях къде са скрити съкровищата им. Затворили всички монаси в пещерата на св. Сава, основателя на манастира и пред входа на пещерата запалили голям огън. 

Осемнадесет души умрели в пещерата; други били посечени с меч или мъчени до смърт. Известни на Църквата са само имената на Йоан, Сергий и Патрикий. Паметта на всички тези иноци се празнува на 20 март.

Молитвите им към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »