СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВЕТЛИ ПЕТЪК: ПРАЗНИК НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА – ЖИВОПРИЕМЕН ИЗТОЧНИК

На Светли петък Църквата чества празника на Пресвета Богородица – Живоприемен източник, който е храмов празник на манастирския комплекс при един от най-свещените извори на някогашната ромейска столица Константинопол (днес Истанбул). Сегашният храм е изграден със султански ферман от 1833 г. и осветен през 1835 г., но на мястото на чудодейния извор е имало великолепен манастирски комплекс изграден от император Юстиниан Велики през VI век. Според предание, което е записано по-късно, през V век тук се е случило чудо с изцеление на слепец с участието на бъдещия император Лъв I Тракиец.  

От ранни времена този целебен извор се свързва със св. Богородица, възпявана като „Живоносен източник“ от преп. Иосиф Песнопевец през IX век.

Създадена е иконография на тази тема, при която Божията Майка се отъждествява с извора на животворящата и възкресяваща  вода.    

През средновековието били записани десетки дивни чудеса свързани с изцеления при Живоприемния източник, който бил честван от императори и патриарси. Манастирът изглежда е пострадали при обсадата на Константинопол от българския цар Симеон през 924 г., но ще да е бил възстановен много бързо, защото скоро след смъртта на Симеон в 927 г. тук става венчавката на св. цар Петър Български с внучката на император Роман Лакапин Мария, преименувана Ирина (на гръцки „иринѝ“ означава „Мир“) по повод на мирния договор сключен между двете царства.

При превземането на Константинопол от турците в средата на XV век манастирският комплекс бил разрушен, но изворът продължил да животвори през вековете, както продължава и до днес. 

Светли петък е празник на множество свещени извори (аязми), а тъй като на гръцки името на деня „петък“ (параскевѝ) съвпада с женското име Параскевѝ (Петка), то народът често прехвърля посвещението на аязмите на името на св. Петка, но всъщност празникът е на пресвета Богородица – Живоприемен източник.

В този светъл ден Църквата възпява така Майката на нашия Живот:

О, Всевъзпявана Майко, дала на света Твоя Живоносен Източник, от който изливаш за нас велики и богати милости, приеми това наше благодарствено моление, дари ни извора на сегашния и бъдещия живот, та непрестанно да Ти зовем: Алилуия.

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. ЛИДИЯ ФИЛИПЯНКА
ЗОРАНА

СВ. ЛИДИЯ ФИЛИПЯНКА

СВ. ЛИДИЯ ФИЛИПЯНКА Св. Лидия, която се счита за първата християнка в Европа, се споменава накратко в книгата „Деяния на светите апостоли“. Когато през есента

Прочетете повече »
ТРЕТА НЕДЕЛЯ СЛЕД ПАСХА
ЗОРАНА

ТРЕТА НЕДЕЛЯ СЛЕД ПАСХА

ТРЕТА НЕДЕЛЯ СЛЕД ПАСХА – НА ЖЕНИТЕ МИРОНОСИЦИ След Голготската саможертва на Господа Иисуса Христа, Който бил поруган, разпнат на кръст, погребан и запечатан в

Прочетете повече »