СВЕТИ 26 ЗОГРАФСКИ МЪЧЕНИЦИ

Византийският император Михаил VIII Палеолог, след като узурпирал престола, ослепявайки законния престолонаследник – 11 годишния Йоан IV Ласкарис, бил отлъчен за това престъпление от Църквата от патриарх Арсений.  Императорът низвергнал патриарха, но за да укрепи властта си решил да приеме върховенството на Римския папа чрез т.нар. Лионска уния в 1274 г. 

Но по-голямата част от православния народ и особено монашеството не приемали отстъпничеството, поради което Михаил прибягнал до насилие спрямо несъгласните: едни ослепявал, на други режел езика, трети пращал в изгнание. Светогорските монаси също не приемали Лионската уния, като доказвали истинността на Православието и несъстоятелността на латинската ерес. Несъгласните императорът се опитвал да пречупи със сила и изпратил на Света гора папски легати, които имали задачата да проверят дали унията се прилага. Някои манастири поради страх влезли с тях в евхаристийно общение, но други останали твърди в своето православие и жестоко пострадали. Най-много жертви дал Зографският манастир. Когато войската обградила българския манастир, игуменът Тома посъветвал монасите, който не може да понесе мъченията да се скрие докато премина опасността, а той самия заедно с 21 монаси и 4 миряни, се заключил в манастирската кула, откъдето смело изобличавали ересите на римокатолиците.

Разярени, латините подпалили кулата. Затворените в нея монаси и миряни загинали в пламъците на 10 октомври 1275 г.  Опожарена била и църквата на манастира, били изгорени и много църковни книги, икони, утвари и пр. Несъмнено светите 26 мъченици са били канонизирни скоро след техния подвиг и от тогава паметта им се чества непрестанно в Българската църква. 

Молитвите им към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. САВА ОСВЕЩЕНИ
ЗОРАНА

СВ. САВА ОСВЕЩЕНИ

СВ. САВА ОСВЕЩЕНИ Основателят на най-великата монашеска общност в Светите земи Св. Сава бил роден през 438 год. в селото Муталаск в областта Кападокия от

Прочетете повече »
СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ВАРВАРА
ЗОРАНА

СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ВАРВАРА

СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ВАРВАРА Днес Църквата почитаме паметта на Св. великомъченица Варвара, родена в края на 3 век, в аристократичното семейството на Диоскор, езичник от Никомедия,

Прочетете повече »

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ