ПРАЗНИК НА СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ ЧУДОТВОРЕЦ, СВЕТИ СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ И СВ. ПАНТЕЛЕЙМОН

Днес се чества паметта на Светите Седмочисленици – светите братя Кирил и Методий и техните главни ученици: Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. След провала на тяхната мисия във Великоморавия, трима от учениците на светите братя – Климент, Наум и Ангеларий се спасяват в България, където са посрещнати с радост от св. Княз Борис. Така Плиска става спасителната люлка на православната славянобългарска духовност, книжовност и цивилизация.

Теофилакт Охридски разказва, че самият княз Борис всеки ден беседвал с учениците на светите братя. Той им възложил възстановяването на цялата богослужебна книжовност, създадена от светите Кирил и Методий и унищожена във Великоморавия, както и обучението на бъдещите свещеници и проповедта сред народа.

Най-много преуспял в тази насока Св. Климент Охридски, чиято памет честваме днес. Той станал „пръв епископ на българския език“ и просветител на Югозападните български земи, (днешна Северна Македония, част от Албания и част от Северна Гърция) имал 3500 ученици и написал безброй съчинения, проповеди, химнографски творби, жития и пр.

Мощите на св. Климент и св. Наум се намират в Охрид и в манастира „Св. Наум“, а част от мощите на св. Ангеларий и св. Горазд се пазят в гр. Берат, Албания. Част от мощите на св. Кирил се пазят в Рим в базиликата Сан Клементе, където е бил погребан, а мощите на св. Методий са в неизвестност.

На днешния ден се чества и паметта на св. Вмч. Пантлеймон, целител – безсребреник. Според житието му св. Пантелеймон живял в края на III и началото на IV век. в Никомедия (днес Измит) и пострадал за Христовата вяра по време на управлението на римския император Максимиан. Името му в превод от гръцки означава „всемилостив“.
Учил медицина при известния по онова време лекар Ефросин и станал придворен лекар. Отказал да се поклони на езическите богове, заради което бил подложен на страдания, които изтърпял без болка с помощта на Христа и по заповед на Максимиан бил посечен с меч. По-късно бил провъзгласен за светец от църквата.

Част от мощите му се пазят в руския манастир „Свети Пантелеймон“ на Света гора и в манастира св. Климент в Охрид.
Заради дейността си приживе св. Пантелеймон е провъзгласен за закрилник на лекарите и акушерките.

NOVOROJDENIE-22

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ

Вяра, Надежа, Любов

Вяра, Надежа, Любов На 17-ти септември фондация „Нашият Дом е България“ имаше голямата чест да реализира първия по рода си видео запис на концерт, посветен

Прочетете повече »
НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ

“Крепост на вярност”

“Крепост на вярност” – Тетралогия от 4-ри тържествени концерт-спектакли Тази година през месец август Фондация „Нашият дом е България“ с гордост представя Тетралогия от 4

Прочетете повече »
НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ

„Арка на свободата“

Акция по почистването на паметника „Арка на свободата“ На 12 септември 2021 екипа на фондация “Нашият дом е България” организира акция по почистване на “Арката

Прочетете повече »

СИНОДАЛЕН ПРЕВОД
„БИБЛИЯ, НОВ ПРЕВОД ОТ ОРИГИНАЛНИТЕ ЕЗИЦИ“
БЪЛГАРСКО БИБЛЕЙСКО ДРУЖЕСТВО ИЗДАТЕЛСТВО „ВЕРЕН“

ПО ИДЕЯ НА ФОНДАЦИЯ „НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ
КОРИЦА, ДИЗАЙН И ПРЕДПЕЧАТ: „НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ“

Проект и главна цел: Преодоляване недостига на средства и липса на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19 БЕНЕФИЦИЕНТ: „РОМАНТИКА“ ЕООД Обща стойност: 4 900 лв., от които 4 165 лв. европейско и 735 лв. национално съфинансиране. Начало: 02.09.2020 г. Край: 02.12.2020 г.
Процедура на подбор на проекта BG16RFOP002-2.073 „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ Наименование на програмата: Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“ Наименование на приоритетната ос: Приоритетна ос 2 „Предприемачество и капацитет за растеж на МСП“, Инвестиционен приоритет 2.2. „Капацитет за растеж на МСП“