СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

ПЕТА НЕДЕЛЯ НА ВЕЛИКИЯ ПОСТ – НА СВ. МАРИЯ ЕГИПЕТСКА

В днешната пета неделя на Великия пост се отбелязва паметта и подвига на св. Мария Египетска – една от най-почитаните светици, която е пример за борба с греха и страстите.  Обръщането на света Мария Египетска е необикновено. 

Тя живяла в средата на 5-ти и началото на 6-ти век.

Младостта й не предвещавала нищо добро. Мария била само на дванадесет години, когато напуснала дома си в  Александрия. Свободна от родителски надзор, млада и неопитна, тя се увлякла от порочния живот. Нямало кой да я спре по пътя към смъртта, а изкушенията били много. Така тя живяла в грехове 17 години, докато милостивият Господ не я обърнал към покаяние.

По стечение на обстоятелствата Мария се присъединила към група поклонници на път за Светите земи, които плавали на един кораб. През цялото време тя не спирала да съблазнява хората и да греши. Когато пристигнала в Йерусалим тя се опитала да влезе заедно с поклонниците в храма  Възкресение Христово, но на входа била спряна от невидима ръка, която тя  не могла да преодолее. 

Тогава Мария разбрала, че Господ не й позволява да влезе в святото място поради нейната душевна нечистота.

Обзета от ужас и чувство на дълбоко покаяние, тя започнала да се моли на Бог да прости греховете й, обещавайки да промени коренно живота си. Виждайки иконата на Божията майка на входа на храма, Мария започнала да моли Богородица да се застъпи за нея пред Бога. След това веднага почувствала просветление в душата си и свободно влязла в храма. Благодатта на Бога се докоснала до нейното сърце и това я променило завинаги.  Проливайки обилни сълзи на гроба Господен, тя напуснала храма като съвършено различен човек.

Мария изпълнила обещанието си да промени живота си, но това изисквало много труд, скръб и дълбоко покаяние за великата грешница. Затова по внушение на св. Богородица от Йерусалим тя се оттеглила в суровата и безлюдна Йорданска пустиня и прекарала там почти половин век в пълно уединение, в пост и молитва. Дрехите и изтляли на тялото и, което тя подкрепяла само с корени и треви от пустинята.  Така със голяма суровост към себе си и с помощта на Божията благодат, св. Мария Египетска напълно изкоренила всички греховни желания и направила сърцето си чист храм на Светия Дух.

Старецът Зосима, който живел в Йорданския манастир „Св. Йоан Кръстител“, по Божий промисъл се удостоил да се срещне в пустинята със св. Мария в края на нейния живот. Той бил поразен от нейната святост и дар на прозорливост. Веднъж я видял по време на молитва да се издига се над земята, а друг път, я видял да преминава през река Йордан като по сухо.

Разделяйки се със Зосима, преподобна Мария го помолила след година да се върне в пустинята, за да я причасти.

Старецът се върнал в уреченото време и причастил света Мария със светите Христови Тайни. След това, като дошъл в пустинята една година по-късно с надеждата да види светицата, той вече не я намерил жива и я погребал. 

Така от голяма грешница преподобна Мария се превърнала с Божията помощ в най-велика светица, оставяйки ни  ярък пример на подражание. Бог, който предузнал душата на св. Мария  със Своето поразително действие я пробудил от греховния сън. Такова е било обръщането на и свети апостол Павел и на много други Христови избраници.

Но онова, което спада към особените и извънредни действия на Бога, именно поради това не може да бъде общо за всички. Обикновено с повечето от нас се случва обратното – Бог дарява благодат според труда, който полагаме за очистването на душите си.  Общият път за всички е: търсете и ще намерите, тропайте и ще ви се отвори. Ние трябва да принуждаваме сами себе си към обръщане, когато имаме за това благоприятно време и преминаваме спасителни дни, за да съединим духа си с Божията любов. 

По молитвите на св. Мария Египетска Бог да ни помилва и спаси!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »