IV МЕЖДУНАРОДЕН ДЕТСКИ ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ – СОФИЯ

ЧЕТИРИ ДНИ СТОЛИЦАТА ЩЕ ПЕЕ И ТАНЦУВА С УЧАСТНИЦИТЕ В IV МЕЖДУНАРОДЕН ДЕТСКИ ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ – СОФИЯ

От този четвъртък до неделя включително, на 4 сцени в различни точки на столицата, ще се разгърне цветната танцова магия на IV-то издание на “Международния Детски Фолклорен Фестивал – София” 2015.

Официалното откриване на 23 април, четвъртък, ще бъде дадено по традиция от кмета на община Младост д-р Цвета Авджиева. В първата вечер ще присъства като специален гост и кмета на Бистрица – г-н Николай Гюров, чието съдействие за фестивала се разширява с всяка следваща година. Останалите важни гости ще бъдат представители на столичен район Искър и спонсорите в лицето на г-н Ерден Билгинер, член на борда на директорите на „Гаранти-Коза България” ЕАД, посланикът на Албания в България г-н Киряко Курета, консулът на Босна и Херцеговина г-н Кемал Хасечич, съветникът към същото консулство г-жа Ясна Шафхаузер и представител на посолството на Република Сърбия у нас. Към тях ще се присъедини и представител на Български пощи, които тази година ще връчат на три от танцуващите ансамбли специално изработена за събитието марка от две части. В едната си част тя ще изобразява логото на Международния Детски Фолклорен Фестивал – София. Началото на първата фестивална вечер ще е в 18ч. на откритата сцена срещу сградата на община Младост.

На 24 април, в петък вечерта, голямото танцуване ще започне също в 18ч., но този път на площада в село Бусманци край София. В същия ден чуждестранните групи ще бъдат посрещнати от кмета на район Искър г-н Ивайло Цеков, а по-късно и от кмета на Бусманци – г-н Стефан Станоев.

Изключително наситен ще е съботния ден, 25 април. Два концерта и пикник са акцентите в програмата. Първата изява ще е от 10 до 11ч. на лятната естрада в Борисовата градина. След това децата участници са поканени любезно от кмета на Бистрица на следобеден пикник в планинското селище. Завършекът ще е с втория концерт – в залата на читалище „Цар Борис I -1909” в Бистрица.

Още по-пъстър ще е неделния ден, на 26 април. Той ще започне сутринтас неделна литургия за участниците в храм-паметник „Свети Александър Невски“. От 12,30ч. всички те, облечени в костюмите, характеризиращи районите, от които идват, ще тръгнат на дефиле по централните софийски улици, предвождани от Представителен Духов Оркестър на Сухопътни Войски. Децата ще дефилират от пилоните на НДК, през Витошка, улиците Солунска, Дякон Игнатий и булевард Цар Освободител, за да стигне до Борисовата градина, където танците ще продължат на лятната естрада от 14 до 16ч.

Всички изяви на фестивала са абсолютно безплатни за публиката!

Организатори на фестивала: Сдружение „Международен детски фолклорен фестивал София” и Детско юношески танцов ансамбъл „Пламъче” – София

МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ: БТА, БНР, БНТ, радио „Зорана”, Метрореклама, Кино Арена, сп. 8, сп. Журнал за жената, сп. Кулинарен журнал, Фаст Пей, www.znania.tv, www.stand.bg, www.peika.bg, www.jenite.bg, www.kulinar.bg, www.inews.bg, www.folklore-bg.com, Facebook страницата на festivalsofia, www.festivalsofia.com.

Със съдействието на: Столична община, СО район Младост, HotelSuiteSofia, СО район Искър, ОП „Туризъм”, НЧ „Елин Пелин” с. Бусманци, НЧ „Цар Борис I 1909”- Бистрица, кметство с. Бистрица, ДТА „Огнените”, ДТА „Бистрица”, Комета III, БГ пощи, Натурални сокове за деца „Флорина”, „Лукчета“, iRobot, Частно национално училище „Питагор”, „Зайо-Байо”, градински център „ТИС”, VillaSpaggo – Бистрица, Комплекс MountainViews Бистрица, Школа по български народни хора и танци „Младост” – София, както и съмишленици и приятели.

Фестивалът се организира с подкрепата на „Гаранти Коза България”

* * *

Накратко за МДФФ СОФИЯ:

2012 г. – I-и „Международен детски фолклорен фестивал – София” 2012 г.

Участват над 700 деца от 5 държави – Турция, Босна и Херцеговина, Сърбия, Франция, посрещнати официално от кметовете на общините „Младост” и „Изгрев”.28 български колекитва.

Сцени: общини Младост, Изгрев, Искър и Лозенец, от които 3 открити и 1 закрита.

2013 г. – II-и „Международен детски фолклорен фестивал – София” 2013 г.

Участват над 700 деца от 6 държави – Естония, Русия, Полша, Македония, Турция, Босна и Херцеговина. 9 български колектива, сред които ансамбъл „Звездица” – Сандански, ОДК Смолян, колективи от София, както и малчугани от детските градини в район Младост.

Сцени: пред НДК, в СО район Младост, в Бусманци.

2014 г. – III-и „Международен детски фолклорен фестивал – София” 2014 г.

Участват над 700 деца от 6 държави – Словакия, Франция, Русия, Полша, Естония, Босна и Херцеговина. От България – над 10 колектива, сред които: ансамбъл „Габровче”, ДТС „Чудесия” – Пазарджик, група „Дионисиев звън” гр. Сопот, Национално училище за танцово изкуство и др. Участие взеха и деца от социални домове и специални училища за деца с увреждания.

Сцени: пред община Младост, лятна естрада в Борисова градина, закрити в с. Бусманци и с. Бистрица.