660 ГОДИНИ  ОТ УСПЕНИЕТО НА СВ. ТЕОДОСИЙ ТЪРНОВСКИ

Днес Църквата чества паметта на един от най-великите духовници на България – св. Теодосий Търновски. 

За произхода на св. Теодосий се знае малко. Приема монашеско пострижение в Арчарския манастир „Св. Николай“ край Видин. По-късно става духовен ръководител на общността на манастирите около Сливен. След това отива в обителта на великия св. Григорий Синаит, продължителя на древната монашеска традиция на исихазма и богосъзерцанието, който се подвизава в Парория, в района на Странджа-Сакар на границата между България и Византия. Под неговото опитно ръководство Теодосий дотолкова преуспява в духовния живот, че св. Григорий го счита за свой приемник. 

След смъртта на св. Григорий Синаит, манастирското братство единодушно избира Теодосий за игумен, но той смирено отказва да приеме този пост. Заедно с ученика си Роман основава свой манастир в горите край Килифарево южно от столицата Търново. Там около великия духовен старец се събира голямо духовно братство от българи, сърби, власи, гърци и пр. Поради настъпващото османско нашествие и свързаните с него разбойнически нападения св. Теодосий се премества още веднъж, най-вероятно в манастира „Св. Троица“ северно от Търново. 

След продължително боледуване заминава за Цариград с трима свои ученици при патриарх Калист, негов приятел и някогашен съученик при св. Григорий Синаит. Умира в патриаршеския манастир „Св. Мамант“ на 27 ноември 1363 г. При смъртта му килията му се изпълва с благоухание, лицето му просиява и той издъхва в блаженство. Последните му думи са: „Вижте, небесно войнство!“

 Скоро след кончината му е канонизиран от патриарх Калист, който пише неговото житие.

Св. Теодосий Търновски със своята исихастка школа ознаменува нова епоха в историята на Българската църква. Негов ревностен следовник е великият св. Евтимий Търновски. Св. Теодосий бива надарен и с пророчески способности. Според Григорий Цамблак Евтимий вижда учителя си Теодосий по време на съзерцателна молитва като огнен стълб; а на следващия ден Теодосий предсказва, че Евтимий ще стане търновски патриарх, но че при него ще бъде разорена тяхната обител и цяла България ще бъде завзета от турците.

Преп. Теодосий е и водач в борбата на Църквата срещу ересите (месалианство, богомилство, адамитство, юдействащи и пр.), които били съборно осъдени при цар Йоан Александър и тогавашния търновски патриарх Теодосий.

Молитвите му към Господа да имаме!

Патриаршески манастир Св. Троица край Търново
Патриаршески манастир Св. Троица край Търново

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. ПОЛИКАРП СМИРНЕНСКИ
ЗОРАНА

СВ. ПОЛИКАРП СМИРНЕНСКИ

СВ. ПОЛИКАРП СМИРНЕНСКИ  Днес честваме паметта на свещеномъченик Поликарп, епископ Смирненски. Роден е към 70-та година сл. Хр. и е от поколението на така наречените

Прочетете повече »
ПРЕПОДОБНИ ДОСИТЕЙ
ЗОРАНА

ПРЕПОДОБНИ ДОСИТЕЙ

ПРЕПОДОБНИ ДОСИТЕЙ Преподобни Доситей живял през 7 век, когато християнството вече се утвърдило като държавна религия в Римската империя. Престанали гоненията и безбройните мъченичества за

Прочетете повече »