Св. равноапостолни Константин и Елена

В края на III и началото на IV век настанало десетото и най-жестоко гонение на Римската империя срещу християните. Но вследствие от пролетите реки от мъченическа кръв Християнството не само не погинало, но се въздигнало, а християнин и равноапостол станал самият римски император – св. Константин Велики.
Под влиянието на майка си, св. Елена, която била ревностна християнка, Константин, който управлявал северозападната част от империята, бил благосклонен към християните и влязъл в конфликт с другите съимператори-езичници. В навечерието на решаващата битка с римския император Максинций Бог изпратил на Константин чудно знамение: на небето просиял кръст с обещание за победа. И действително армията на Константин сразила силите на Максенций и влязла победоносно в Рим.
Скоро след това, в 313 г. св. Константин и източният император Лициний издали в Милано указ, който признавал Християнството за законна религия.
През 323 г. св. Константин бил принуден да воюва с Лиципий, победил го и станал единствен император-самодържец. Още на следващата година той предприел изграждането на нова имперска столица – на брега на Босфора. Този велик град впоследствие ще бъде наречен в негова чест Константинопол.
В 325 г. боговдъхновеният Константин извършил друго епохално дело – свикал в Никея Първия вселенски събор, на който се събрали 318 епископи от цялата империя. Те съставили Символ на вярата и постановили правила за уреждане на църковния живот.
В 326 г. по повеля на св. Константин майкъ му св. Елена направила посещение по Светите земи, където в Иерусалим открила останките от Гроба Господен, както и светия Кръст, на който бил разпнат Христос.
Св. цар Константин предприел грандиозно храмово строително – както в столичните градове, така и по Светите места на Християнството.
За неговия равноапостолен подвиг Църквата възпява св. цар Константин така:

Образа на Твоя кръст като видя на небесата
и, приел като Павел призвание не от човеци,
Твоят апостол, Господи, положи в Твоите ръце царстващия град,
който, по молитвите на Богородица, винаги пази в мир, Единствен Човеколюбче.

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

ПЕТДЕСЕТНИЦА
ЗОРАНА

ПЕТДЕСЕТНИЦА

ДНЕС Е ПЕТДЕСЕТНИЦА – РОЖДЕНИЯТ ДЕН НА ЦЪРКВАТА ХРИСТОВА! „Когато настана ден Петдесетница, те всички в единомислие бяха заедно. И внезапно биде шум от небето,

Прочетете повече »

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ