СВ. МЪЧЕНИЦИ КОДРАТ И ГАЛИНА

Според църковното предание св. Кодрат бил роден от майка си Руфина, при едно от поредните гонения на християните в началото на 3 век. Майка му, която била християнка, за да спаси живота си и този на бебето, избягала в гората и там родила детето си, а два дена след това починала. Бог, Който дава храна на всяка плът, не оставил осиротелия младенец, но станал баща и майка за него, възпитател и хранител. По заповед на Бога се спускал облак и стелейки се по земята, от него излизала сладка роса на устата на младенеца. Така облаците хранели детето като с мляко или мед дотогава, докато не поотраснал и не започнал сам да се храни с пустинни треви. Така, подобно на св. Иоан Кръстител, младенецът живеел в пустинята, пазен от Бога, наставляван и вразумяван в богопознанието от Светия Дух. Вече в юношеска възраст, той бил намерен от вярващи хора; те го завели в града, където се учел да чете книги и усвоил лечебното изкуство. Но той не толкова лекувал болестите със своите познания, колкото ги изцелявал с дадената му свише благодат, която познавал от младенец. Славата му на лечител и Божи човек се разнесла и много хора станали негови ученици и последователи, които растели в познаване на Бога под неговото ръководство.

По времето на император Деций Траян (249–251 г.) било повдигнато поредното гонение против християните и Кодрат, заедно със своите ученици и много други християни от Никомидия били изправени на съд за своите убеждения. Неподчинението на заповедта на императора да се принасят жертви на боговете се наказвало със смърт, но св. Кодрат смело изповядал вярата си в Христа и излязал пред всички. Той видял че мнозина от християните в Никомидия се страхували от мъченията и били готови да се откажат от Христа и да принесат жертви, затова пламенно започнал да ги убеждава да не предават вярата си, а заради тези временни страдания Бог ще им даде велика награда в другия свят. Така на саможертва се решили повечето от неговите учици, както и някои жени, сред които и св. Галина, която била последователка на св. Кодрат.

Християните били подложени на ужасни мъчения, но с Божията помощ те издържали на изпитанията и не предали вярата си в Христа. Накрая били посечени с меч и предали на Бога пречистите си души!

Молитвите им към Господа да имаме!

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Архим. Павел Пападопулос

Архим. Павел Пападопулос: Авва Исаак Сириец казва: „Колкото по-незначими се чувстваме, толкова по-близо до Бога се намираме”. Етосът на светците не е фанатизъм и анатемосвания

Прочетете повече »