ЧЕТВЪРТА НЕДЕЛЯ НА ВЕЛИКИЯ ПОСТ – НА СВ. ИОАН ЛЕСТВИЧНИК

Един от народа отговори и рече: Учителю, доведох при Тебе сина си, хванат от ням дух: дето и да го прехване, тръшка го, и той се запеня, и скърца със зъби, и се вцепенява. Говорих на учениците Ти да го изгонят, ала не можаха. Иисус му отговори и рече: о, роде неверен, докога ще бъда с вас? докога ще ви търпя? Доведете го при Мене! И доведоха го при Него. Щом бесният Го видя, духът го стресе; той падна на земята и се валяше запенен. И попита Иисус баща му: колко време има, откак му става това? Той отговори: от детинство; и много пъти духът го хвърляше и в огън, и във вода, за да го погуби; но, ако можеш нещо, смили се над нас и ни помогни. Иисус му рече: ако можеш да повярваш, всичко е възможно за вярващия. И веднага бащата на момчето викна и със сълзи казваше: вярвам, Господи! помогни на неверието ми. А Иисус, като видя, че се стича народ, запрети на нечистия дух и му рече: дух неми и глухи, Аз ти заповядвам: излез из него, и не влизай вече в него! И духът, като изкрещя и го стресе силно, излезе; а момчето стана като мъртво, та мнозина казваха, че то е умряло. Но Иисус, като го хвана за ръка, изправи го; и то стана. И като влезе Иисус в една къща, учениците Му Го попитаха насаме: защо не можахме ние да го изгоним? Отговори им: тоя род с нищо не може да излезе, освен с молитва и пост. Като излязоха оттам, минуваха през Галилея; и Той не искаше някой да узнае. Защото учеше учениците Си и им казваше, че Син Човечески ще бъде предаден в човешки ръце, и ще Го убият, и на третия ден след убиването ще възкръсне.
(Марк. 9:17–31)
Основната цел на светата Четиридесетница е да подготви вярващите за Възкресение Христово, Пасха. И всяка седмица на Великия пост има специално значение в този духовен път.
В днешното евангелско четиво, което ни приближава към Страстната седмица, звучат удивителните думи на Спасителя. Той отново е заобиколен от тълпа хора, които Го следват и чакат Неговата помощ. И пак пред всички Той извършва голямо чудо, велико изцеление: спасява нещастния бесноват като показва на всички, че Неговото изцеление е духовна борба с конкретен зъл дух. Той дори говори с демона като го укротява публично, точно както излекува и разслабения.
На упрека на бащата към апостолите, които не можели да излекуват сина му, Господ му възразил, че не друго, а неговото неверие е причината за това, че те не са могли да изцелят момчето, като добавил „ако можеш да повярваш, всичко е възможно за вярващия.“ Отговорът на бащата: „Вярвам Господи, помогни на неверието ми“ разкрива обичайното състояние на човешката душа, което винаги се намира на някаква степен между вярата и неверието. Защото вярата е духовен подвиг на сърцето, жива връзка между човека и Бога и е път, който сме призвани да извървим. Но това, което укрепва тази вяра и ни прави по-силни, Господ подчертава с думите: „тоя род с нищо не може да излезе, освен с молитва и пост.“ Затова през светата Четиридесетница сме призвани към духовен подвиг, който усилва нашата вяра и връзка с Бога, като се възползваме от благодатните сили, които дава постът, усилвайки и молитвата, която ни съединява с Бога.
Неслучайно, в средата на поста Църквата призовава вярващите да си припомнят и духовния подвиг на игумена на Синайската обител – св. Иоан Лествичник, един от най-почитаните от Църквата светци, който е живял през VI–VII в. Той е забележителен подвижник на Православната църква, придобил голяма духовна мъдрост и споделил тази мъдрост с нас.
Той е известен най-вече като автор на шедьовъра на аскетическата литература „Лествица на Божественото възнесение“ – произведение, превърнало се в наръчник за много православни подвижници и монаси. В него св. Иоан е описал подробно и последователно човешките страсти, чието преодоляване уподобява на изкачване на стълба към Господа и духовното съвършенство. Чрез „Лествицата“ св. Иоан ни помага да разберем нашия духовен живот и да поведем борба за него. Едно от най-важните неща е да осъзнаем, че има етапи на духовно възхождане към Бога. А всяко „стъпало“ има две взаимно обусловени страни – от една страна е действието на Божията благодат, без която няма духовно преобразяване, а от друга страна е борбата за надмогване на нашите страсти и грехове.
Малко знаем за живота на св. Иоан. Предполага се, че е роден през втората половина на VI век. Бил е високообразован, когато решил да напусне света и станал монах на свещената планина Синай, където имало много монашески обители и отделни келии, където монасите се подвизавали в уединение. Според една от легендите, св. Иоан е живял в пещера до 75-годишна възраст, след което братята го избрали за игумен. Авва Иоан Лествичник ръководил манастира няколко години, след което отново се уединил и починал на около 80 годишна възраст.
Молитвите му към Господа да имаме!

Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с кауза Въздигане на Богозидания град – Мелник! На 29-ти и 30-ти септември »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Св. пророк Иона
ЗОРАНА

Св. пророк Иона

Св. пророк Иона Около 800 години преди Рождество Христово живял между израилтяните един човек на име Иона. В онова време жителите на големия асирийски град

Прочетете повече »
Св. апостол Кодрат
ЗОРАНА

Св. апостол Кодрат

Св. апостол Кодрат Сведенията за св. апостол Кодрат черпим от първия църковен историк Евсевий Кесарийски. Кодрал бил ученик на някои от апостолите, преките ученици на

Прочетете повече »
Св. вмчк Евстатий Плакида
ЗОРАНА

Св. вмчк Евстатий Плакида

Св. вмчк Евстатий Плакида Св. Евстатий, преди да стане християнин се казвал Плакида, бил висш римски военачалник по времето на император Траян. Според преданието, той

Прочетете повече »

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ