Честит празник на Светия Дух!

“А кога дойде Утешителят, Когото Аз ще ви пратя от Отца,
Духът на истината, Който изхожда от Отца,
Той ще свидетелствува за Мене”
(Иоан.15:26)
В понеделника след Петдесетница Църквата чества празника на Светия Дух, третото лице на Светата Троица: „Господа, Животоворящия, Който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и Го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците“, както изповядва Символът на вярата ни.
След като Господ Иисус Христос завършва делото по нашето изкупление и побеждава смъртта, е бил нужен Утешител, който не само да напомня за делото Христово, а и да изпълва сърцата на вярващите със сила и небесна радост, която да ги подкрепя и води по трудния и славен път на личното спасение и „преобразявене в познание на Бога“ на всеки християнин.
Господ Иисус Христос казва:
“За вас е по-добре аз да си замина; защото, ако не замина, Утешителят няма да дойде при вас; ако ли замина, ще ви Го пратя” (Иоан. 16:7)
На Петдесетница Светият дух слиза над Христовите апостоли във вид на огнени езици и ги преобразява. От уплашени и неуки галилейски рибари те се изпълват със сила и премъдрост свише и стават проникновени богослови-тайновидци, ревностни проповедници на Евангелието, вършат чудеса, възкресяват мъртви и отиват дори на смърт за вярата си. Всичко това върши Светият дух в тях, а чрез тях се запалва огъня на вярата и богопознанието, които преобразяват езическия свят. Почувствали благодатта и действието на Светия Дух, към Христовата църква се присъединяват стотици хиляди хора и стават жива основа на нейната спасителна мисия през векове и хилядолетия.
Времето между Петдесетница и Второто Христово пришествие е времето на Църквата, време, през което със страх Божий, но и с любов очакваме нашата среща със Спасителя. Светият Дух разпалва в душите ни желанието отново да видим Иисус Христос и поражда присъствието Му в нас. Защото „Духът ни подкрепя в нашите немощи“. И тъй като целта на човешкия живот е придобиването на Дух Свети, то, ако поне малко Го придобием, това значи, че и Той придобива нас – и че ние се спасяваме. Затова по-често трябва де се обръщаме към Него и да просим Неговото действие в нас, помощ и закрила във всичките ни дела.

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. АНДРЕЙ ПЪРВОЗВАНИ
ЗОРАНА

СВ. АНДРЕЙ ПЪРВОЗВАНИ

СВ. АНДРЕЙ ПЪРВОЗВАНИ  Св. Андрей бил ученик на св. Йоан Кръстител, но когато видял Спасителя и чул пророчествата на св. Йоан за Него –  поискал

Прочетете повече »
НОВОРОЖДЕНИЕ
ЗОРАНА

Концерт – НОВОРОЖДЕНИЕ

Предишна Следваща НОВОРОЖДЕНИЕ В навечерието на Рождество Христово, Фондация “Нашият Дом е България“ за четвърта поредна година организира тържествен християнски концерт –„Новорождение“ в прослава на Словото

Прочетете повече »

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ