СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

ТРЕТА НЕДЕЛЯ СЛЕД ПАСХА – НА ЖЕНИТЕ МИРОНОСИЦИ

След Голготската саможертва на Господа Иисуса Христа, Който бил поруган, разпнат на кръст, погребан и запечатан в гроба, учениците Му стояли заключени от страх от иудеите. Но жените, последователки на Господа, не се страхували да отидат сутринта рано на Христовия гроб, за да Го помажат по еврейския обичай с благоуханни масла, понеже не могли да направят това в деня на Неговото погребение, тъй като започвала съботата. Те не се страхували нито от иудеите, нито от римската стража, която била поставена да охранява Христовия гроб. 

Така те станали първи свидетели на Христовото възкресение и ангелите, които ги посрещнали на Христовия гроб, ги изпратили да известят на апостолите, че страхът им е неуместен, че Христос е безсмъртен и че никой от Неговите ученици не бива да се бои от злото, понеже Той е възкръснал, жив и всемогъщ.

Така жените – мироносици били удостоени с високото звание да станат „апостоли на апостолите“ („апостол“ означава пратен), тъй като били изпратени да върнат в тях вярата им.  Учениците, бидейки ободрени от вестта на жените-мироносици, след това сами срещнали възкръсналия Христос и получили вдъхновение за Божието дело, изпълнили с вяра и мъдрост, станали безстрашни и  всички завършили живота си с мъченическа смърт. 

А светите жени, когато се вдъхновят за Божието дело, стават силни както мъжете,  и дори понякога по-силни от тях.

Затова Църквата почита еднакво мъжете и жените по думите на  св. ап. Павел, който казва: „Няма мъжки пол, ни женски; защото всички вие едно сте в Христа Иисуса“ (Гал. 3:28). Много са жените – светици в Църквата, а най-велика сред тях е Божията майка, която е „по-почитана от херувимите и по-славна от серафимите“.  

Всяко време има нужда от своите апостоли, затова нека подражаваме на жените – мироносици, които безстрашно носили миро,  а били удостоени да видят живия Христос и да станат апостоли на апостолите! 

Молитвите им към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »