Томина неделя

Първата неделя след Пасха носи името на св. апостол Тома в чест на едно знаменателно евангелско събитие – Уверението на св. Тома.

След Възкресението в първия ден на седмицата Христос Се явил на учениците, които се убедили в действителността на великото чудо, преодолели смута и страха, който ги бил обхванал, и се зарадвали. Но ап. Тома, промислително, тогава не бил сред тях. След това апостолите казали на Тома: „Видяхме Господа“, а той отговорил: „Ако не видя на ръцете Му белега от гвоздеите, и не туря пръста си в раните от гвоздеите, и не туря ръката си в ребрата Му, няма да повярвам.“ (Иоан. 20:25).

Осем дни по-късно апостолите отново били заедно вкъщи, а заедно с тях бил и св. Тома. Господ отново им Се явил и като Се обърнал към Тома му рекъл: „Дай си пръста тук, и виж ръцете Ми; дай си ръката и тури в ребрата Ми; и не бъди невярващ, а вярващ. Отговори Тома и Му рече: Господ мой и Бог мой! Иисус му казва: Тома, ти повярва, защото Ме видя; блажени, които не са видели, и са повярвали.“ (Иоан. 20:27–29).

Св. ап. Тома сякаш е представител на вечно съмняващото се човечество, което иска „око да види, ръка да пипне“, за да се убеди в станалото. Четейки Евангелието, ние, заедно с Тома, сякаш виждаме белезите от гвоздеите по ръцете и нозете на Спасителя и слагаме пръст в раните, и се убеждаваме, че това не е привидение.

Но отговорът на апостола надхвърля уверението в действителността на чудото. Тома е първият (и единственият в целия Нов Завет), който нарича Иисус с името Бог, а не само Син Божий. Тези слова са вдъхновени свише, защото не са умозаключение от Възкресението само по себе си (Лазар също възкръсна от мъртвите и то на четвъртия ден след смъртта). Те надхвърлят представата и на най-учените евреи (първосвещениците, книжниците, фарисеите) за Месията. Така „невярващият“ Тома става първопроходец в новозаветното богословие.

А думите на Спасителя се отнасят до всички, които „не са видели, и са повярвали“ – т.е. до нас, членовете на Църквата, които вече две хилядолетия след Христовото Възнесение не сме виждали с очите си белезите от раните и не сме осезавали с пръст раните от гвоздеите, но истински вярваме, че Христос е наш Господ и наш Бог.

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

ЗОРАНА

СВ. КОРНИЛИЙ СТОТНИК

СВ. КОРНИЛИЙ СТОТНИК  Глава 10 на новозаветната книга „Деяния на светите апостоли“ разказва, че Корнилий бил стотник от римската воинска част в Кесария Палестинска. Макар

Прочетете повече »
РОЖДЕСТВО БОГОРОДИЧНО
ЗОРАНА

РОЖДЕСТВО БОГОРОДИЧНО

РОЖДЕСТВО БОГОРОДИЧНО Раждането на св. Дева Мария е последната стъпка преди сбъдването на Божието обещание за еврейския народ – раждането на Спасителя. След Потопа, през

Прочетете повече »

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ