Томина неделя

Първата неделя след Пасха носи името на св. апостол Тома в чест на едно знаменателно евангелско събитие – Уверението на св. Тома.

След Възкресението в първия ден на седмицата Христос Се явил на учениците, които се убедили в действителността на великото чудо, преодолели смута и страха, който ги бил обхванал, и се зарадвали. Но ап. Тома, промислително, тогава не бил сред тях. След това апостолите казали на Тома: „Видяхме Господа“, а той отговорил: „Ако не видя на ръцете Му белега от гвоздеите, и не туря пръста си в раните от гвоздеите, и не туря ръката си в ребрата Му, няма да повярвам.“ (Иоан. 20:25).

Осем дни по-късно апостолите отново били заедно вкъщи, а заедно с тях бил и св. Тома. Господ отново им Се явил и като Се обърнал към Тома му рекъл: „Дай си пръста тук, и виж ръцете Ми; дай си ръката и тури в ребрата Ми; и не бъди невярващ, а вярващ. Отговори Тома и Му рече: Господ мой и Бог мой! Иисус му казва: Тома, ти повярва, защото Ме видя; блажени, които не са видели, и са повярвали.“ (Иоан. 20:27–29).

Св. ап. Тома сякаш е представител на вечно съмняващото се човечество, което иска „око да види, ръка да пипне“, за да се убеди в станалото. Четейки Евангелието, ние, заедно с Тома, сякаш виждаме белезите от гвоздеите по ръцете и нозете на Спасителя и слагаме пръст в раните, и се убеждаваме, че това не е привидение.

Но отговорът на апостола надхвърля уверението в действителността на чудото. Тома е първият (и единственият в целия Нов Завет), който нарича Иисус с името Бог, а не само Син Божий. Тези слова са вдъхновени свише, защото не са умозаключение от Възкресението само по себе си (Лазар също възкръсна от мъртвите и то на четвъртия ден след смъртта). Те надхвърлят представата и на най-учените евреи (първосвещениците, книжниците, фарисеите) за Месията. Така „невярващият“ Тома става първопроходец в новозаветното богословие.

А думите на Спасителя се отнасят до всички, които „не са видели, и са повярвали“ – т.е. до нас, членовете на Църквата, които вече две хилядолетия след Христовото Възнесение не сме виждали с очите си белезите от раните и не сме осезавали с пръст раните от гвоздеите, но истински вярваме, че Христос е наш Господ и наш Бог.

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Св. пророк Иона
ЗОРАНА

Св. пророк Иона

Св. пророк Иона Около 800 години преди Рождество Христово живял между израилтяните един човек на име Иона. В онова време жителите на големия асирийски град

Прочетете повече »
Св. апостол Кодрат
ЗОРАНА

Св. апостол Кодрат

Св. апостол Кодрат Сведенията за св. апостол Кодрат черпим от първия църковен историк Евсевий Кесарийски. Кодрал бил ученик на някои от апостолите, преките ученици на

Прочетете повече »
Св. вмчк Евстатий Плакида
ЗОРАНА

Св. вмчк Евстатий Плакида

Св. вмчк Евстатий Плакида Св. Евстатий, преди да стане християнин се казвал Плакида, бил висш римски военачалник по времето на император Траян. Според преданието, той

Прочетете повече »

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ