СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

ТОДОРОВА СЪБОТА

Св. Теодор Тирон, чиято мъченическа смърт честваме на 17 февруари, бил римски войник, който пострадал за вярата в малоазийския град Амасия при антихристиянските гонения в началото на IV век. Едно от неговите посмъртни чудеса честваме в съботата на първата седмица на Великия пост, която е наречена в негова чест Тодорова събота.   

Около петдесет години след смъртта на св. Теодор в Римската империя за две години властвал император Юлиан Отстъпник (361–363), който искал да върне езичеството като господстваща религия в империята. Той мразел християните и всячески се стараел да им вреди. Знаейки, че пред първата седмица от светата Четиридесетница те пазят строг пост, за да ги подиграе, той заповядал на цариградския управител да поръси с кръв от идолски жертви всички храни на пазара. Но св. мъченик Теодор се явил на константинополския архиепископ във видение и му казал:

„Забрани на християните да купуват каквото и да е от пазара, понеже нещата за ядене са поръсени с кръв от идолски жертви! Поръчай на тия, които нямат храна у дома си, да си направят коливо, т.е. да си сварят пшеница и да я подсладят с мед. Аз съм Христовият мъченик Теодор Тирон и съм пратен от Бога в помощ на християните“.

След тези думи мъченикът станал невидим.

Архиепископът и християните в Константинопол изпълнили заповяданото, а Църквата, за благодарност на св. Теодор, запазила досега обичая – в съботата на първата седмица от Великия пост чрез коливо да почита паметта на светия великомъченик.

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »