СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СРЕТЕНИЕ ГОСПОДНЕ

Днес Църквата отбелязва един от 12-те големи Господски и Богородични празници – въвеждането на Божия Син в Иерусалимския храм на 40-тия ден от Неговото рождение. Както свидетелства св. ап. Лука: „А когато се изпълниха дните на нейното очистяне, според закона Моисеев, донесоха Го в Иерусалим, за да Го представят пред Господа, както е писано в закона Господен, че всяко мъжко, което разтваря утроба, ще бъде посветено Господу; и да принесат жертва, според реченото в закона Господен, две гургулици, или две гълъбчета.“ (Лука. 2:22-24) 

В Храма Божественият Младенец е посрещнат от един боговдъхновен старец – праведния Симеон, наречен Богоприемец, за когото евангелистът пише: „И дойде по вдъхновение в храма. И когато родителите донесоха Младенеца Иисуса, за да извършат на Него обичая по Закона, той Го прегърна, благослови Бога и рече: Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, – светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля.“ (Лука. 2: 27-32)

Св. Симеон по вдъхновение свише предсказва и предстоящите страдания на Божия Син, като казва на св. Богородица че „меч ще прониже душата ѝ“. (Лука. 2:35)

Празнуването на Сретение Господне не е само историческо възпоменание. Този празник символизира срещата на всички нас със Спасителя, водени от същия Св. Дух, който вдъхновява и св. Симеон. И ние също като него сме призвани да станем Богоприемци, да осъзнаем, че можем да напуснем света с мир само след като очите ни са видели Божието спасение в лицето на Христа. Защото, както казват старците, ако не видим Христа в този живот, няма да Го видим и във вечността.

В памет на Въвеждането на младенеца Иисус в Божия храм съществува благочестив обичай новородените деца на 40-ия ден от рождението им да се занасят в храма за благословение, а на майките им да се чете тъй наречената „чиста молитва“.

Честит празник!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

св. Сергий Радонежски
ЗОРАНА

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ – МОЛИТВЕНИЯТ ЗАЩИТНИК НА ПРАВОСЛАВИЕТО Днес се празнува паметта на св. Сергий Радонежки (ок. 1322–1392), наречен „игуменът на руската земя“. Неговият живот

Прочетете повече »
СВ. АНДРЕЙ КРИТСКИ
ЗОРАНА

СВ. АНДРЕЙ КРИТКИ

СВ. АНДРЕЙ КРИТСКИ Св. Андрей се родил в Дамаск около 660 г. в благочестиво християнстко семейство по времето, когато Близкият изток вече бил под властта на арабите.

Прочетете повече »