СРЕТЕНИЕ ГОСПОДНЕ

Днес Църквата отбелязва един от 12-те големи Господски и Богородични празници – въвеждането на Божия Син в Иерусалимския храм на 40-тия ден от Неговото рождение. Както свидетелства св. ап. Лука: „А когато се изпълниха дните на нейното очистяне, според закона Моисеев, донесоха Го в Иерусалим, за да Го представят пред Господа, както е писано в закона Господен, че всяко мъжко, което разтваря утроба, ще бъде посветено Господу; и да принесат жертва, според реченото в закона Господен, две гургулици, или две гълъбчета.“ (Лука. 2:22-24) 

В Храма Божественият Младенец е посрещнат от един боговдъхновен старец – праведния Симеон, наречен Богоприемец, за когото евангелистът пише: „И дойде по вдъхновение в храма. И когато родителите донесоха Младенеца Иисуса, за да извършат на Него обичая по Закона, той Го прегърна, благослови Бога и рече: Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, – светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля.“ (Лука. 2: 27-32)

Св. Симеон по вдъхновение свише предсказва и предстоящите страдания на Божия Син, като казва на св. Богородица че „меч ще прониже душата ѝ“. (Лука. 2:35)

Празнуването на Сретение Господне не е само историческо възпоменание. Този празник символизира срещата на всички нас със Спасителя, водени от същия Св. Дух, който вдъхновява и св. Симеон. И ние също като него сме призвани да станем Богоприемци, да осъзнаем, че можем да напуснем света с мир само след като очите ни са видели Божието спасение в лицето на Христа. Защото, както казват старците, ако не видим Христа в този живот, няма да Го видим и във вечността.

В памет на Въвеждането на младенеца Иисус в Божия храм съществува благочестив обичай новородените деца на 40-ия ден от рождението им да се занасят в храма за благословение, а на майките им да се чете тъй наречената „чиста молитва“.

Честит празник!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. МЕЛЕТИЙ АРХИЕПИСКОП АНТИОХИЙСКИ
ЗОРАНА

СВ. МЕЛЕТИЙ АРХИЕПИСКОП АНТИОХИЙСКИ

СВ. МЕЛЕТИЙ АРХИЕПИСКОП АНТИОХИЙСКИ След мира, който възникнал за Божията църква след Миланския едикт (313 год.)на св.цар Константин Велики,  друга заплаха разклатила устоите на християнския

Прочетете повече »
СВ. ХАРАЛАМПИЙ ЧУДОТВОРЕЦ
ЗОРАНА

СВ. ХАРАЛАМПИЙ ЧУДОТВОРЕЦ

СВ. ХАРАЛАМПИЙ ЧУДОТВОРЕЦ Днес Църквата почита паметта на свещеномъченик Харалампий Чудотворец, който е наш горещ застъпник и бърз помощник в скърби и болести.  Смята се,

Прочетете повече »
СВ. ТЕОДОР СТРАТИЛАТ
ЗОРАНА

СВ. ТЕОДОР СТРАТИЛАТ

СВ. ТЕОДОР СТРАТИЛАТ Днес Църквата чества паметта на св. великомъченик Теодор Стратилат просиял в началото на IV в. при управлението на източния император Лициний (308–324).

Прочетете повече »