Софиинден

Понеделникът след Томина неделя е първият ден след Страстната и Светлата седмици, в който Църквата почита паметта на покойниците. В различните православни страни този ден се чества по различен начин и под различно име (като „Пасха на покойниците“). Само у българите той е честван под името Софиинден като празник на Божията Премъдрост (т.е. Бог Слово). Празникът е средновековен и се е запазил под това име само в Източна България и Подбалкана (а също и у българските бежанци от този район, които през 19 век са го пренесли в Молдова и Украйна). Но има податки, че е бил честван още в старинната базилика „Св. София Премъдрост Божия“ в днешната българска столица и дори е вероятно да е бил създаден именно във връзка с нея, доколкото тя е била гробищен храм.

Днес този ден се чества като храмов празник в един-единствен храм – в църквата „Св. София“ в Сливен. Там се пее и уникалният тропар „Соипостасная Премудръсть“, който носи белези за средновековен български произход и гласи:

Съипостасна Премъдраст на нашия Бог,
тъй като извечно си възсияла като слънце
и си произвела всемирието,
всички, Всемъдрост, Те славословим.
И като пребиваваме в Твоето предпочитано светилище,
дарувай на твоите раби слово,
за да възпяваме премъдростта на Твоите дела.

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Св. пророк Иона
ЗОРАНА

Св. пророк Иона

Св. пророк Иона Около 800 години преди Рождество Христово живял между израилтяните един човек на име Иона. В онова време жителите на големия асирийски град

Прочетете повече »
Св. апостол Кодрат
ЗОРАНА

Св. апостол Кодрат

Св. апостол Кодрат Сведенията за св. апостол Кодрат черпим от първия църковен историк Евсевий Кесарийски. Кодрал бил ученик на някои от апостолите, преките ученици на

Прочетете повече »
Св. вмчк Евстатий Плакида
ЗОРАНА

Св. вмчк Евстатий Плакида

Св. вмчк Евстатий Плакида Св. Евстатий, преди да стане християнин се казвал Плакида, бил висш римски военачалник по времето на император Траян. Според преданието, той

Прочетете повече »

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ