СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

Софиинден

Понеделникът след Томина неделя е първият ден след Страстната и Светлата седмици, в който Църквата почита паметта на покойниците. В различните православни страни този ден се чества по различен начин и под различно име (като „Пасха на покойниците“). Само у българите той е честван под името Софиинден като празник на Божията Премъдрост (т.е. Бог Слово). Празникът е средновековен и се е запазил под това име само в Източна България и Подбалкана (а също и у българските бежанци от този район, които през 19 век са го пренесли в Молдова и Украйна). Но има податки, че е бил честван още в старинната базилика „Св. София Премъдрост Божия“ в днешната българска столица и дори е вероятно да е бил създаден именно във връзка с нея, доколкото тя е била гробищен храм.

Днес този ден се чества като храмов празник в един-единствен храм – в църквата „Св. София“ в Сливен. Там се пее и уникалният тропар „Соипостасная Премудръсть“, който носи белези за средновековен български произход и гласи:

Съипостасна Премъдраст на нашия Бог,
тъй като извечно си възсияла като слънце
и си произвела всемирието,
всички, Всемъдрост, Те славословим.
И като пребиваваме в Твоето предпочитано светилище,
дарувай на твоите раби слово,
за да възпяваме премъдростта на Твоите дела.

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »