СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СОФИИНДЕН

Понеделникът след Томина неделя е първият ден след Страстната и Светлата седмици, в който Църквата почита паметта на покойниците. В различните православни страни този ден се чества по различен начин и под различно име (като „Пасха на покойниците“, „Рàдоница“ и пр.). Само у българите той е честван под знаменателното име Софиинден като празник на Божията Премъдрост (т.е. Бог Слово). Празникът е средновековен и се е запазил под това име само в северо-източна България и Подбалкана (а също и у българските бежанци от този район, които през XIX век са го пренесли в Бесарабия, Молдова и Украйна). Има исторически податки, че Софиинден е бил честван още в старинната базилика „Св. София Премъдрост Божия“ в днешната българска столица и дори е вероятно да е бил създаден именно във връзка с нея, тъй като тя е била гробищен храм. 

Днес Софиинден се чества като храмов празник в един-единствен храм – в средновековната църква „Св. София“ в Сливен. Там се пее и уникалният тропар „Соипостасная Премудрость“, който носи белези за средновековен български произход и гласи:

Съипостасна Премъдраст на нашия Бог,

тъй като извечно си възсияла като слънце

и си произвела всемирието,

всички, Всемъдрост, Те славословим.

И като пребиваваме в Твоето предпочитано светилище,

дарувай на твоите раби слово,

за да възпяваме премъдростта на Твоите дела.

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. ЛИДИЯ ФИЛИПЯНКА
ЗОРАНА

СВ. ЛИДИЯ ФИЛИПЯНКА

СВ. ЛИДИЯ ФИЛИПЯНКА Св. Лидия, която се счита за първата християнка в Европа, се споменава накратко в книгата „Деяния на светите апостоли“. Когато през есента

Прочетете повече »
ТРЕТА НЕДЕЛЯ СЛЕД ПАСХА
ЗОРАНА

ТРЕТА НЕДЕЛЯ СЛЕД ПАСХА

ТРЕТА НЕДЕЛЯ СЛЕД ПАСХА – НА ЖЕНИТЕ МИРОНОСИЦИ След Голготската саможертва на Господа Иисуса Христа, Който бил поруган, разпнат на кръст, погребан и запечатан в

Прочетете повече »