СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. ЧЕТИРИДЕСЕТ МЪЧЕНИЦИ ОТ СЕВАСТИЯ

При управлението на източния римски император Лициний (308-324 год), в един полк, разквартируван в град Севастия в Мала Азия (днес гр. Сивас в Турция), се намирали 40 войници-християни. Те били храбри в битките, ревностно изпълнявали задълженията си и затова били уважавани от всички. След 316 г. Лициний повдигнал голямо гонение против християните и ги принуждавал да принасят жертва на езическите идоли.

Тези 40 войници от Севастия единодушно отказали да се поклонят на лъжливите богове. Управителят Агриколай ги заплашил с мъчения и смърт, и им обещал почести и богати дарове, ако се отрекат от Христа. Но заплахите, побоите и обещанията останали безсилни. Тогава управителят заповядал да поставят мъчениците през нощта в ледено езеро, а на брега му да затоплят баня, където да очакват тези, които се отрекат от Христа. Действително един от тях не устоял, излязъл от езерото и се затичал към топлата баня, но на прага ѝ паднал мъртъв. 

Посред нощ изведнъж ги осияла чудна светлина. Един тъмничар, като видял светлината, която озарявала мъчениците и светли венци, които се спускали над главите на всекиго от тях, заявил, че той също е християнин, снел дрехата си и застанал в езерото при мъчениците. Така се попълнило числото 40 на светите Христови изповедници.

На следващия ден телата на замръзналите войници били изгорени на клада, а останките им били хвърлени в реката, откъдето били извадени от благочестиви християни и почитани като свети мощи. Това станало на 9 март около 320 година. През 324 г. св. Константин разгромил Лициний и гоненията срещу християните били прекратени. Подвигът на Севастийските мъченици се чествал на тази дата от IV век, а половин век след смъртта им св. Василий Велики изнася на този ден вдъхновена проповед в тяхна чест.   

В България св. 40 мъченици се почитат особено много, защото цар Иоан Асен ІІ построил в столицата си Търново храм в тяхна чест по случай победата над епирския деспот Теодор Комнин при с. Клокотница. Битката станала в деня на св. 40 мъченици – 9 март 1230 година – и царят отдавал на тяхното застъпничество голямата победа. 

Молитвите им към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »