СВ. ХАРАЛАМПИЙ ЧУДОТВОРЕЦ

Днес Църквата почита паметта на свещеномъченик Харалампий Чудотворец, който е наш горещ застъпник и бърз помощник в скърби и болести. Смята се, че е роден около 89 година в малоазиатския град Магнезия, където по-късно служил като епископ. Св. Харалампий пострадал в началото на III век при гоненията на римския император Септимий Север (193–211).
Езическите власти уловили престарелия епископ и го изправили на съд. Св. Харалампий дръзновено изповядал вярата си в Иисуса Христа и изобличил езическия мрак. Съдията дълго го увещавал да се отрече от вярата си и да се поклони на идолите, но св. Харалампий решително отказал.
Тогава го подложили на страшни изтезания: стържели тялото му с железни нокти, забивали в него гвоздеи, опалвали го с огън, разбили устата му с камък. Ала старецът с търпение и мъжество понасял всичко и дори благодарял на мъчителите си: „Благодаря ви, задето, като измъчвате вехтото ми тяло, обновявате моя дух, който желае да се облече в нов вечен живот!“
Бог по чудесен начин изцерявал раните по тялото на мъченика. Виждайки изумителната твърдост на св. Харалампий, неговото търпение и чудната проява на Божията сила, множество езичници повярвали в Господа Иисуса Христа и приели християнството.
По заповед на императора св. Харалампий бил осъден на смърт чрез посичане с меч. Преди смъртта си св. Харалампий вдигнал ръцете си нагоре и се помолил за всички хора: да им даде Бог телесно здраве и душевно спасение, да умножи земните им блага и да благослови плодовете на труда им. „Господи, казвал той в молитвата си, Ти знаеш, че човеците са плът и кръв. Прости им греховете и излей Твоята благодат над всички!“
След тази молитва светият старец предал Богу дух още преди палачът да докосне с меча шията му. Това станало в 202 г. в град Антиохия Писидийска. Св. Харалампий бил на 113 години, когато пострадал и се смята за най-възрастният мъченик на християнството. Смята, че черепът му се пази в манастира „Св. Стефан“ в Метеора.
Св. Харалампий се почита особено много в България като чудотворец и лечител. На този ден по традиция се освещава мед, който се пази цяла година и се употребява като лекарство по молитвите на светеца.
Молитвите му към Господа да имаме!

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Архим. Павел Пападопулос

Архим. Павел Пападопулос: Авва Исаак Сириец казва: „Колкото по-незначими се чувстваме, толкова по-близо до Бога се намираме”. Етосът на светците не е фанатизъм и анатемосвания

Прочетете повече »