СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. ХАРАЛАМПИЙ ЧУДОТВОРЕЦ

Днес Църквата почита паметта на свещеномъченик Харалампий Чудотворец, който е наш горещ застъпник и бърз помощник в скърби и болести. 

Смята се, че е роден около 89-та година в малоазийския град Магнезия. По-късно станал епископ на този град и доживял до дълбока старост. В началото на III век, при гоненията на римския император Септимий Север (193–211) срещу християните, езическите власти уловили престарелия епископ и го изправили на съд. Св. Харалампий дръзновено изповядал вярата си в Христа и изобличил езичеството. Съдията дълго го увещавал да се отрече от вярата си и да се поклони на идолите, но св. Харалампий решително отказал.

Тогава подложили столетника на страшни изтезания: стържели тялото му с железни нокти, забивали в него гвоздеи, опалвали го с огън, разбили устата му с камък. Но той с търпение и мъжество понасял всичко и дори благодарял на мъчителите си: „Благодаря ви, задето, като измъчвате вехтото ми тяло, обновявате моя дух, който желае да се облече в нов вечен живот!“

Бог по чудесен начин изцерявал раните по тялото на мъченика. Виждайки изумителната твърдост на св. Харалампий, неговото търпение и чудната проява на Божията сила, множество езичници повярвали в Христа.

По лична заповед на императора св. Харалампий бил осъден на смърт чрез посичане с меч. Преди смъртта си мъченикът вдигнал ръцете си нагоре и се помолил за всички хора: да им даде Бог телесно здраве и душевно спасение, да умножи земните им блага и да благослови плодовете на труда им. След тази молитва светият старец предал Богу дух още преди палачът да докосне с меча шията му. Това станало в 202 г. в град Антиохия Писидийска. Св. Харалампий пострадал на 113 години и се смята за най-възрастния мъченик на Църквата. Черепът му се пази в манастира „Св. Стефан“ в Метеора.

Св. Харалампий се почита особено много в България като чудотворец и лечител. На този ден по традиция се освещава мед, който се пази цяла година и се употребява като лекарство по молитвите на светеца. 

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА ИЗБРА СВОЯ НОВ ПАТРИАРХ!
ЗОРАНА

БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА ИЗБРА СВОЯ НОВ ПАТРИАРХ!

БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА ИЗБРА СВОЯ НОВ ПАТРИАРХ! Видинският митрополит Данаиил беше избран за Български патриарх и Софийски митрополит на четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който се

Прочетете повече »
ПЪРВОПРЕСТОЛНИТЕ ГРЕШНИЦИ ПОКАЙНИЦИ И УЧИТЕЛИ НА ВСЕЛЕНАТА
ЗОРАНА

ПЪРВОПРЕСТОЛНИТЕ ГРЕШНИЦИ ПОКАЙНИЦИ И УЧИТЕЛИ НА ВСЕЛЕНАТА

ПЪРВОПРЕСТОЛНИТЕ ГРЕШНИЦИ ПОКАЙНИЦИ И УЧИТЕЛИ НА ВСЕЛЕНАТА Когато честваме празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, си припомняме словата на Господ Иисус Христос към

Прочетете повече »