СВ. ХАРАЛАМПИЙ ЧУДОТВОРЕЦ

Днес Църквата почита паметта на свещеномъченик Харалампий Чудотворец, който е наш горещ застъпник и бърз помощник в скърби и болести. 

Смята се, че е роден около 89-та година в малоазийския град Магнезия. По-късно станал епископ на този град и доживял до дълбока старост. В началото на III век, при гоненията на римския император Септимий Север (193–211) срещу християните, езическите власти уловили престарелия епископ и го изправили на съд. Св. Харалампий дръзновено изповядал вярата си в Христа и изобличил езичеството. Съдията дълго го увещавал да се отрече от вярата си и да се поклони на идолите, но св. Харалампий решително отказал.

Тогава подложили столетника на страшни изтезания: стържели тялото му с железни нокти, забивали в него гвоздеи, опалвали го с огън, разбили устата му с камък. Но той с търпение и мъжество понасял всичко и дори благодарял на мъчителите си: „Благодаря ви, задето, като измъчвате вехтото ми тяло, обновявате моя дух, който желае да се облече в нов вечен живот!“

Бог по чудесен начин изцерявал раните по тялото на мъченика. Виждайки изумителната твърдост на св. Харалампий, неговото търпение и чудната проява на Божията сила, множество езичници повярвали в Христа.

По лична заповед на императора св. Харалампий бил осъден на смърт чрез посичане с меч. Преди смъртта си мъченикът вдигнал ръцете си нагоре и се помолил за всички хора: да им даде Бог телесно здраве и душевно спасение, да умножи земните им блага и да благослови плодовете на труда им. След тази молитва светият старец предал Богу дух още преди палачът да докосне с меча шията му. Това станало в 202 г. в град Антиохия Писидийска. Св. Харалампий пострадал на 113 години и се смята за най-възрастния мъченик на Църквата. Черепът му се пази в манастира „Св. Стефан“ в Метеора.

Св. Харалампий се почита особено много в България като чудотворец и лечител. На този ден по традиция се освещава мед, който се пази цяла година и се употребява като лекарство по молитвите на светеца. 

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. МЕЛЕТИЙ АРХИЕПИСКОП АНТИОХИЙСКИ
ЗОРАНА

СВ. МЕЛЕТИЙ АРХИЕПИСКОП АНТИОХИЙСКИ

СВ. МЕЛЕТИЙ АРХИЕПИСКОП АНТИОХИЙСКИ След мира, който възникнал за Божията църква след Миланския едикт (313 год.)на св.цар Константин Велики,  друга заплаха разклатила устоите на християнския

Прочетете повече »
СВ. ХАРАЛАМПИЙ ЧУДОТВОРЕЦ
ЗОРАНА

СВ. ХАРАЛАМПИЙ ЧУДОТВОРЕЦ

СВ. ХАРАЛАМПИЙ ЧУДОТВОРЕЦ Днес Църквата почита паметта на свещеномъченик Харалампий Чудотворец, който е наш горещ застъпник и бърз помощник в скърби и болести.  Смята се,

Прочетете повече »
СВ. ТЕОДОР СТРАТИЛАТ
ЗОРАНА

СВ. ТЕОДОР СТРАТИЛАТ

СВ. ТЕОДОР СТРАТИЛАТ Днес Църквата чества паметта на св. великомъченик Теодор Стратилат просиял в началото на IV в. при управлението на източния император Лициний (308–324).

Прочетете повече »