СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. ФЛАВИАН ПАТРИАРХ ЦАРИГРАДСКИ

Св. Флавиан бил презвитер в Цариград през V век. За ранните му години не се знае почти нищо. Поради добродетелния му живот бил избран за Цариградски патриарх през 446 г. – във време, когато Църквата била заплашена от монофизитското лъжеучение, според което божествената природа на Христос поглъщала човешката му природа в една единна Божия природа. Патриарх Флавиан твърдо защитавал православното учение за двете природи на Христа. Затова силно го намразили придворните на император Теодосий Млади (упр. 408-450) и най-вече евнухът Хрисант, любимец на царя, който всячески го оклеветявал.

Флавиан, като видял, че лъжеучението се разпространява, свикал в 448 година поместен събор и поискал еретикът-монофизит Евтихий да се яви на него. Дълго Евтихий не се покорявал на повелята на патриарха. Най-после дошъл, придружен от въоръжени войници, предоставени му от императора. Като разкрил своето учение, той отказал да изслуша увещанията на събраните епископи, поради което те за упорството му го лишили от свещен сан. Евтихий се съюзил с враговете на Флавиан и съумял да разположи в своя полза императора и неговата съпруга.

На следващата година в Ефес бил свикан събор от съмишленици на Евтихий под председателството на Диоскор, александрийски патриарх. На този събор, известен като „разбойнически“, Флавиан бил наклеветен, че внася нови догми в Църквата. Много епископи, чрез заплахи били принудени да подпишат, че са съгласни с учението на Евтихий. Повикали св. Флавиана. Диоскор и неговите съмишленици го осъдили като лъжеучител, лишили го от сан и решили да го заточат в Египет. Но някои епископи се застъпили за Флавиан. Станал смут и Диоскор повикал войска. На Флавиан нанесли жесток побой и той след няколко дни се поминал.

Римският папа св. Лъв обявил определенията на беззаконния събор за недействителни и по неговото настояване, при благочестивите император Маркиан и императрица Пулхерия, през 451 година в Халкидон бил свикан Четвъртият вселенски събор, на който присъствали 630 епископи. Съборът осъдил ереста на Евтихий и определил да се изповядва Иисус Христос с две естества – неслитно, неразделно, неразлъчно и неизменно. Пред събора било прочетено посланието на св. Лъв до Флавиан, в което папата излагал учението за въплъщението на Сина Божий. Всички отци на Халкидонския събор признавали това за апостолско учение. Диоскор бил свален като убиец на св. Флавиана. Тялото на св. Флавиан било тържествено пренесено в Цариград, а той бил обявен за светец и мъченик. 

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК АРТЕМОН
ЗОРАНА

СВ. СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК АРТЕМОН

СВ. СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК АРТЕМОН През време на гонението срещу християните, предприето по заповед на император Диоклетиан (управлявал от 284 до 305 г.), в малоазийския град Лаодикия

Прочетете повече »
СВ. МЪЧЕНИК ЕВПСИХИЙ
ЗОРАНА

СВ. МЪЧЕНИК ЕВПСИХИЙ

СВ. МЪЧЕНИК ЕВПСИХИЙ Св. мъченик Евпсихий се родил в Кесария Кападокийска в Мала Азия. Отрано бил възпитан в духа на християнската вяра. Бил богат, знатен

Прочетете повече »