СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

ДНЕС ЦЪРКВАТА ЧЕСТВА ПАМЕТТА НА СВ. ФАНУРИЙ

Св. Фанурий е християнски светец от III век, мъченик за Христовата вяра. Той е добре известен с това, че помага на вярващите за задомяване и намира изгубени вещи. Не се знае точната година и място на раждането му.

Св. Фанурий е бил син на търговец, който имал 12 деца. Според преданието Фанурий е изучавал философия 12 години в света, бил кротък по характер, усърден в науката, милостив, но езичник като цялото си семейство. Бащата загинал рано при разбойническо нападение. Наложило се майката да се грижи сама за многобройната си челяд и скоро обедняла. Съученик на Фанурий решил да го уязви и му казал да проследи нощем майка си, когато тя смята, че децата са заспали. Фанурий проследил майка си и разбрал, че нощем тя отива да работи в бордей, за да изхранва децата си, затова се огорчил твърде много и избягал от града.

Той бил открит по внушение свише от един свят старец в пустинята, който го прибрал при себе си за да го обучава на духовна мъдрост.

Старият отшелник трябвало да се бори със суровите нрави на Фанурий, докато го направи християнин и успее да прости на своята майка.

След кръщението в Христа, младежът получил позволение да отиде в града, за да измоли прошка от майка си и да види какво е положението на братята му. Но като се върнал в града разбрал, че през нощта, когато за последно видял майка си в бордея, тя също го била видяла и починала на място, а братята му били дадени за отглеждане при роднини.

Фанурий се върнал в пустинята, желаейки да скъса всякакви връзки със света и се посветил на духовни занимания. Напреднал духовно толкова много, че даже надминал и пустинника. Започнал да обработва една градина и с произведеното от нея хранел пътниците, които преминавали наблизо, а когато някой бил болен го лекувал чрез молитвите си към Бога.

Точната година и мястото в което св. Фанурий се представил пред Господа не са известни.

През 1500 година овчари виждали нощно време да струи светлина от една скална пещера. Така те открили нетленните мощи на св. Фанурий, а на гърдите му имало кожа, на която бил описан неговия живот.

На днешния ден съществува традиция да се замесва специална плодова пита, наречена Фануропита, в чест на светеца и да се раздава като милостиня.

Молитвите му да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. КНЯЗ БОРИС - МИХАИЛ
ЗОРАНА

СВ. КНЯЗ БОРИС – МИХАИЛ

СВ. КНЯЗ БОРИС – МИХАИЛ На 2 май Църквата чества паметта на св. равноапостолен княз Борис-Михаил, Покръстител на българите. Той бил син и наследник на

Прочетете повече »
ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК
ЗОРАНА

ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК

ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК Последните дни и часове от земния живот на Спасителя са изпълнени с безброй важни събития. Сред тях на Велики четвъртък Църквата подчертава четири.

Прочетете повече »
ВЕЛИКА СРЯДА
ЗОРАНА

ВЕЛИКА СРЯДА

ВЕЛИКА СРЯДА На Велика сряда от Страстната седмица Господ говори за Своите предстоящи страдания: „знаете, че подир два дни ще бъде Пасха, и Син Човеческий

Прочетете повече »