СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. ТРИ СВЕТИТЕЛИ

Денят на свети Три светители е празник, честващ съборно и равночестно  паметта на св. Василий Велики († 379 г.), св. Григорий Богослов (ⴕ 390 г.) и св. Йоан Златоуст (ⴕ 407 г.). Тримата са едни от най-влиятелните епископи на ранната църква, които имат ключова роля за изграждането на християнското богословие и богослужение. 

Историята на празника датира от времето на управлението на ромейския император Алексий I Комнин (управлявал от 1081 до 1118 г.), когато в Константинопол възникнал спор за първенството между Отците на църквата. По това време в Цариград се стигнало до истинско разделение между ревностните почитатели на тримата светци, които започнали да се делят, обявявайки се за „василиани“, „григориани“ и „йоанити“. Растящото през вековете почитание към тези велики вселенски учители постепенно се превърнало в опасно увлечение на неуместни предпочитания и разпри.

Наложила се благодатната намеса на самите трима светители, които посветили целия си живот на църковното единомислие и общохристиянския мир. Те се явили заедно във видение на митрополита на Евхаита св. Йоан и му поръчали да предаде в Константинополската патриаршия да се обяви един календарен ден за общото им чествуване, с което да се утвърди истината за тяхното еднакво достойнство пред Бога. За ден на общото честване бил обявен 30 януари, а за новоустановения празник Йоан Евхаитски съставил тържествена служба.

Като въздава равночестна съборна прослава на светите трима светители Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст, Църквата свидетелства за тяхното единомислие и за равенството им по дарования, заслуги и святост. В наше време този ден се чества и като празник на православните богословски факултети и духовни академии.

Молитвите им към Господа да имаме!

Честит празник на богословите!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. ЕВФИМИЯ ВСЕХВАЛНА
ЗОРАНА

СВ. ЕВФИМИЯ ВСЕХВАЛНА

СВ. ЕВФИМИЯ ВСЕХВАЛНА Днес честваме великото чудото, което станало по времето на IV Вселенски събор в 451 г. с мощите на мъченицата от началото на

Прочетете повече »
СВ. МЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ
ЗОРАНА

СВ. МЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ

СВ. МЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ Света великомъченица Неделя ( на гръцки Кириакия) е родена през III век в Малоазийския град Никомидия. Oт малка родителите и я въвели

Прочетете повече »