СВ. ТРИ СВЕТИТЕЛИ

Денят на свети Три светители е празник, честващ съборно и равночестно  паметта на св. Василий Велики († 379 г.), св. Григорий Богослов (ⴕ 390 г.) и св. Йоан Златоуст (ⴕ 407 г.). Тримата са едни от най-влиятелните епископи на ранната църква, които имат ключова роля за изграждането на християнското богословие и богослужение. 

Историята на празника датира от времето на управлението на ромейския император Алексий I Комнин (управлявал от 1081 до 1118 г.), когато в Константинопол възникнал спор за първенството между Отците на църквата. По това време в Цариград се стигнало до истинско разделение между ревностните почитатели на тримата светци, които започнали да се делят, обявявайки се за „василиани“, „григориани“ и „йоанити“. Растящото през вековете почитание към тези велики вселенски учители постепенно се превърнало в опасно увлечение на неуместни предпочитания и разпри.

Наложила се благодатната намеса на самите трима светители, които посветили целия си живот на църковното единомислие и общохристиянския мир. Те се явили заедно във видение на митрополита на Евхаита св. Йоан и му поръчали да предаде в Константинополската патриаршия да се обяви един календарен ден за общото им чествуване, с което да се утвърди истината за тяхното еднакво достойнство пред Бога. За ден на общото честване бил обявен 30 януари, а за новоустановения празник Йоан Евхаитски съставил тържествена служба.

Като въздава равночестна съборна прослава на светите трима светители Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст, Църквата свидетелства за тяхното единомислие и за равенството им по дарования, заслуги и святост. В наше време този ден се чества и като празник на православните богословски факултети и духовни академии.

Молитвите им към Господа да имаме!

Честит празник на богословите!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. МЕЛЕТИЙ АРХИЕПИСКОП АНТИОХИЙСКИ
ЗОРАНА

СВ. МЕЛЕТИЙ АРХИЕПИСКОП АНТИОХИЙСКИ

СВ. МЕЛЕТИЙ АРХИЕПИСКОП АНТИОХИЙСКИ След мира, който възникнал за Божията църква след Миланския едикт (313 год.)на св.цар Константин Велики,  друга заплаха разклатила устоите на християнския

Прочетете повече »
СВ. ХАРАЛАМПИЙ ЧУДОТВОРЕЦ
ЗОРАНА

СВ. ХАРАЛАМПИЙ ЧУДОТВОРЕЦ

СВ. ХАРАЛАМПИЙ ЧУДОТВОРЕЦ Днес Църквата почита паметта на свещеномъченик Харалампий Чудотворец, който е наш горещ застъпник и бърз помощник в скърби и болести.  Смята се,

Прочетете повече »
СВ. ТЕОДОР СТРАТИЛАТ
ЗОРАНА

СВ. ТЕОДОР СТРАТИЛАТ

СВ. ТЕОДОР СТРАТИЛАТ Днес Църквата чества паметта на св. великомъченик Теодор Стратилат просиял в началото на IV в. при управлението на източния император Лициний (308–324).

Прочетете повече »