СВ. ТОМА – „НЕВЕРНИЯТ“ АПОСТОЛ

„Ако не видя на ръцете Му белега от гвоздеите, и не туря пръста си в раните от гвоздеите, и не туря ръката си в ребрата Му, няма да повярвам!“(Иоан 20:25)

Така заявил св. Тома на своите събратя-апостоли, когато му разказали, че са видели възкръсналия Господ. След осем дена те пак били вкъщи при заключени врата, когато посред тях се появил Възкръсналият и казал на Тома:

„Дай си пръста тук, и виж ръцете Ми; дай си ръката и тури в ребрата Ми; и не бъди невярващ, а вярващ.“ (Иоан 20:27)

На което Тома отговорил: „Господ мой и Бог мой!“

А Господ му казал: „Тома, ти повярва, защото Ме видя; блажени, които не са видели, и са повярвали.“ (Иоан 20:29)

Този вечен евангелски разказ за неверието и вярата се отнася до всеки човек. Всички ние сме такива неверници. Искаме сетивно с очите си да се убедим в действителността на чудото, в действителността на Бога.

Блажени, които не са видели, и са повярвали. Ето, ние не сме видели, не сме турили пръста в раните. Вярваме ли?

Господ мой и Бог мой!

Случката с галилейския строител Тома е  промислителнa – за наше назидание. Цялото Божие домостроителство е по мярката на човека – грешния, слабия, съмняващия се. Господ е промислил не само Своето въплъщение като човек, но е подбрал и светите апостоли така, че да са представители на човечеството. Самият Тома, наречен от народа „Неверни“, всъщност се оказва не само верен, но верен до смърт.

Бог прави непрекъснато чудеса вече 2000 години, за да укрепи вярата ни, но ние пак не вярваме и дори бягаме от тях, отричаме ги и затваряме очите си за Божията реалност. Причина за това е огромната човешка гордост.

След Възнесението на Господ Св. Тома получил апостолски жребий да проповядва на изток, в Индия, за да просвети потъналите в езичество страни и да научи на истинската вяра живеещите там народи. 

Докато св. Тома просвещавал с проповедта на Евангелието индийските земи, дошло време за представянето на Божията майка на небето и апостолите, пръснати в различни страни, били взети на облаци и пренесени в Гетсимания при одъра на преблагословената Дева. По Божий промисъл Тома, също взет на облак от Индия, но закъснял и не успял да пристигне в деня на погребението, а чак на третия ден след това. Той много се натъжил и тогава по общо съгласие светите апостоли отворили гробницата за св. Тома, за да види пречестното тяло на Богородица, да му се поклони и да се утеши в мъката си. Но когато отворили гробницата, тялото не било там, останала била само плащеницата. И тогава всички повярвали, че подобно на Сина Си, Божията Майка била взета с тяло на небето.

След това светият апостол се завърнал в индийските страни, за да проповядва Христа и обърнал мнозина във вярата. 

Прободен с копие, Тома загинал мъченически. При гроба му ставали много знамения и чудеса.

Молитвите му към Господа да имаме!

В деня на Свети апостол Тома отбелязваме Деня на архитектите, строителите и зидарите. Честит празник!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. САВА ОСВЕЩЕНИ
ЗОРАНА

СВ. САВА ОСВЕЩЕНИ

СВ. САВА ОСВЕЩЕНИ Основателят на най-великата монашеска общност в Светите земи Св. Сава бил роден през 438 год. в селото Муталаск в областта Кападокия от

Прочетете повече »
СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ВАРВАРА
ЗОРАНА

СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ВАРВАРА

СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ВАРВАРА Днес Църквата почитаме паметта на Св. великомъченица Варвара, родена в края на 3 век, в аристократичното семейството на Диоскор, езичник от Никомедия,

Прочетете повече »

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ