СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. ТЕОДОР СТРАТИЛАТ

Днес Църквата чества паметта на св. великомъченик Теодор Стратилат просиял в началото на IV в. при управлението на източния император Лициний (308–324). Теодор бил назначен бил за стратилат (пълководец) на римския гарнизон в град Хераклея Понтийска в Мала Азия близо до Черно море. Бил християнин и се славел със своите добродетели, мъдрост, красота и храброст. Управлявал Хераклея мъдро и мнозина, като виждали добродетелите му, приемали християнската вяра.

Император Лициний бил недоволен от покръстването на множество жители на управлявания от Теодор град и изпратил да го доведат при него. Теодор разбрал какво го очаква. Той не се страхувал да умре за своята вяра, но искал да приеме мъченичество в своя град, за да може с примера си да утвърди във вярата новопокръстените. Затова поканил царя сам да дойде в Хераклея. Ликиний се съгласил, като заповядал да вземат и златните му и сребърни идоли. При пристигането си в града Лициний поканил Теодор да принесе жертва на езическите богове пред народа. Но Теодор помолил императора да отложи жертвоприношението с два дни и да му позволи да вземе златните и сребърни идоли вкъщи. Лициний се съгласил, но Теодор още същата нощ ги разбил на парчета, които раздал на бедните.

Когато Лициний научил за неподчинението на стратилата, заповядал да бият Теодор с волски жили и оловни пръчки, да го обгарят с огън, да трият раните му с остри керемиди. След дълги изтезания го затворили в тъмница за пет дни без хляб и вода. На петия ден бил прикован на кръст, войници стреляли в лицето му и изболи очите му. Но Бог по чуден начин изцелил раните му. Мъченичеството на св. Теодор завършило с посичане с меч на 8 февруари 319 г.

Твърдата вяра на светеца и начинът, по който той понесъл страшните изтезания станали причина да приемат християнската вяра мнозина войници и жители на града. 

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »