СВ. ТЕКЛА – ПЪРВАТА МЪЧЕНИЦА

Днес Църквата почита св. първомъченица и равноапостолна Текла – първата християнка пострадала за вярата си. Св. Текла била родена в Икония в знатно семейство и на 18-годишна възраст чула за Христос от проповедта на самия св. ап. Павел в дома на Онисифор. Тя била тъй дълбоко докосната от Божията любов, че пожелала да отдаде целия си живот на Христа. Но Текла била сгодена за един знатен младеж – Фамир и когато решила да се откаже от брака си с него и да се посвети на Бога, той бил съкрушен и отправил жалба в градската управа срещу св. ап Павел, че му отнема годеницата. Изправили светия апостол на съд, а после го затворили в тъмница. Текла го посещавала в тъмницата и му прислужвала като дъщеря. Св. Павел я посъветвал да бъде храбра и да съхрани девството си като ѝ казал, че девойка, която пази девството си заради любовта си към Христа е подобна на ангелите, тя е невеста на Христа, а Христос е неин Жених, Който ще я въведе в Своя небесен чертог. След като видели, че девойката остава непреклонна в отказа си да се омъжи, я осъдили да бъде изгорено на клада. Но св. Текла се прекръстила и спокойно сама се качила на кладата. Тогава Сам Господ ѝ се явил и загасил кладата като се изсипал силен дъжд с градушка. Всички били смаяни от чудото. Св. Текла започнала да служи на мисията на св. ап. Павел и го придружила до Антиохия, където с нея се случило друго голямо чудо. Там хубавата Текла била видяна от един от градските началници – Александър, който пожелал да се ожени за нея. Тя трябвало да бъде склонена към брак от една жена от царски род – Трифена, но се случило обратното – самата Трифена приела вярата на св. Текла. Когато Александър разбрал за твърдото намерение на св. Текла да се посвети на Бога, той бил обзет от ярост, наклеветил я пред градската управа за това че била християнка и тя била осъдена да бъде разкъсана от зверовете на арената. Но и там станало чудо – зверовете легнали кротко в краката на девицата. Народът прославил Бога на Текла и тя отново била спасена. Пожелала да мисионерства заедно със св. ап Павел, но той не ѝ разрешил. Затова св. Текла заминала за Селевкия в Сирия и там служила на Бога с молитва, проповед и добри дела. Бог я запазил по чуден начин и тя доживяла да дълбока старост. 

Мощите на св. Текла се намират в град Маалюля в Сирия. Наскоро манастирът „Св. Текла“ пострада при нападението на ИДИЛ  и даде нови мъченици, но мощите на светицата бяха запазени и след като опасността отмина бяха върнати в обителта.    

Молитвите ѝ към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. САВА ОСВЕЩЕНИ
ЗОРАНА

СВ. САВА ОСВЕЩЕНИ

СВ. САВА ОСВЕЩЕНИ Основателят на най-великата монашеска общност в Светите земи Св. Сава бил роден през 438 год. в селото Муталаск в областта Кападокия от

Прочетете повече »
СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ВАРВАРА
ЗОРАНА

СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ВАРВАРА

СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ВАРВАРА Днес Църквата почитаме паметта на Св. великомъченица Варвара, родена в края на 3 век, в аристократичното семейството на Диоскор, езичник от Никомедия,

Прочетете повече »

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ