СВ. СИМЕОН СТЪЛПНИК

Той се родил в 357 година в пограничната област между Сирия и Киликия, в Мала Азия. Произхождал от благочестиви родители християни, които били бедни. Детските и юношеските си години прекарал като пастирче.

Бил на тринадесет години, когато Бог се докоснал до сърцето му и той закопнял за пълно отдаване на Божията любов. Но това се изпълнило постепенно. Най-напред Симеон започнал да чете книгите на Свещеното писание.

Като станал на 18 години, постъпил в манастир и се посветил на непрестанни духовни упражнения. Но все му се струвало, че малко се труди за Христа и копнеел да усили Неговото присъствие в себе си. С вяра понасял пращаните му от Бога изпитания. Но желаейки още по-голяма Божия благодат, той съзнателно търсел напрежения и оскъдици, като се изнурявал с пост и постоянна молитва. С течение на времето Св. Симеон усилвал лишенията и поста, така че напълно да се отдели от земния живот и да живее само за Христа.

Неговите подвизи на мнозина биха се сторили прекалени, но те не са нито самоцелни, нито плод на болен мистицизъм. Подобно насилване над плътта е оправдано само когато е извършено от огромна любов към Бога, Който го укрепявал духовно в подвига. Целта на тази аскеза била духът му да се кали в надмогване на плътта и да получи още по-голяма благодат. Чрез подвизите св. Симеон подчинил изцяло човешката си воля на Бога и напълно се съединил с Него.

Слухът за неговия постнически и молитвен подвиг се разнесъл из цялата околност. Отвсякъде започнали да се стичат около него поклонници, които желаели да го видят, да го чуят, да се докоснат до дрехата му и да получат изцеление и духовна помощ.

Кротък, благ, смирен, Св. Симеон се плашел от човешките похвали и се стремял да ги отклони от себе си. За тая цел решил да си изгради кула („стълп“) и там, на върха й да живее, за да не го смущават посетителите и да не слуша похвалите им, а да остане завинаги в смирението си. Събрал камъни и от тях изградил стълпа и върху него тясна килия, в която се приютил.

Преподобният се молел непрестанно, най-често изправен, с поглед устремен към безкрайните небеса. Нозете му се покрили с рани, но той смело се отдал на страдание за Божия прослава. И Бог укрепил душата му сред тежките страдания и го дарил с удивителна мъдрост и с чудотворна сила заради неговото велико смирение.

Кротък, скромен, смирен, той слизал от височината на стълпа си и заставал пред болните и нуждаещите се от духовна помощ. Изслушвал всички с любов и благост и вършел чудеса с молитвата си, като им давал да разберат, че считал себе си за най-малък и недостоен от всички.

Свети Симеон прекарал на стълпа няколко десетки години. Блажено починал на 103-годишна възраст – в 460 г.

Молитвите му към Господа да имаме!

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Св. пророк Иона
ЗОРАНА

Св. пророк Иона

Св. пророк Иона Около 800 години преди Рождество Христово живял между израилтяните един човек на име Иона. В онова време жителите на големия асирийски град

Прочетете повече »
Св. апостол Кодрат
ЗОРАНА

Св. апостол Кодрат

Св. апостол Кодрат Сведенията за св. апостол Кодрат черпим от първия църковен историк Евсевий Кесарийски. Кодрал бил ученик на някои от апостолите, преките ученици на

Прочетете повече »
Св. вмчк Евстатий Плакида
ЗОРАНА

Св. вмчк Евстатий Плакида

Св. вмчк Евстатий Плакида Св. Евстатий, преди да стане християнин се казвал Плакида, бил висш римски военачалник по времето на император Траян. Според преданието, той

Прочетете повече »

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ