СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ – МОЛИТВЕНИЯТ ЗАЩИТНИК НА ПРАВОСЛАВИЕТО

Днес се празнува паметта на св. Сергий Радонежки
(ок. 1322–1392), наречен „игуменът на руската земя“. Неговият живот наподобява живота на великите Отци на монашеството като св. Антоний Велики в Египет, св. Бенедикт Нурсийски в Италия, св. Иоан Рилски в България. Роден в благочестиво семейство, призван към Бога още „от утроба майчина“ (Пс. 21:11), неговият житейски път в Христа е прав като струна.

От юношеството си до смъртта той отдава всичките си дни на молитва, покаяние и богослужение, подвизава се като отшелник, около него се събира братство, създава се монашеска обител, удостоен е с божествени видения, с дарове на прозорливост, лечителство, чудотворство и духовно старчество. И ето че като бяга от света (и от човеците) – към монашеството, т.е. към Бога, той допринася повече за човеците и за света от всички свои съвременници.

Троице-Сергиевата лавра, която той основава недалеч от Москва се превръща в главната и най-знаменита руска обител, в непревземаема крепост не само на Православието, но и на руската държава във времена на най-големи изпитания. По негово време и с неговата благословия благоверният княз Дмитрий Донски събира смелост да излезе на генерално сражение срещу войските на татаро-монголската Златна орда и успява да ги победи на Куликовото поле (1380 г.). Така Москва оглавява и става столица на политическото и духовното възраждане на Русия след двувековното иноверско иго.
Св. Сергий е духовен наставник на преп. Андрей Рубльов и вдъхновител на неговата знаменита „Св. Троица“ – храмовата икона на Лаврата и ненадминат образец на руската иконопис.

По време на Смутните времена монастирът устоява на 16-месечна обсада от страна на полските войски (1608–1609) и става духовно знаме на руското опълчение, което освобождава страната.

Именно с Лаврата на св. Сергий Радонежки започва възраждането на Руската църква през 1943 г. във времената на атеистичния режим.
И до ден днешен мощите на св. Сергий Радонежки продължават да чудотворят и да дават упование на православните вярващи от цял свят.
Св. Сергий моли Бога за нас!

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. ПРОРОК МОИСЕЙ БОГОВИДЕЦ
ЗОРАНА

СВ. ПРОРОК МОИСЕЙ БОГОВИДЕЦ

СВ. ПРОРОК МОИСЕЙ БОГОВИДЕЦ Точната историческа датировка на събитията свързани с живота на св. пророк Моисей е въпрос на научни спорове. Преобладаващото становище е, че

Прочетете повече »
СВ. СИМЕОН СТЪЛПНИК
ЗОРАНА

СВ. СИМЕОН СТЪЛПНИК

СВ. СИМЕОН СТЪЛПНИК Той се родил в 357 година в пограничната област между Сирия и Киликия, в Мала Азия. Произхождал от благочестиви родители християни, които

Прочетете повече »

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ