СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ – МОЛИТВЕНИЯТ ЗАЩИТНИК НА ПРАВОСЛАВИЕТО

Днес се празнува паметта на св. Сергий Радонежки
(ок. 1322–1392), наречен „игуменът на руската земя“. Неговият живот наподобява живота на великите Отци на монашеството като св. Антоний Велики в Египет, св. Бенедикт Нурсийски в Италия, св. Иоан Рилски в България. Роден в благочестиво семейство, призван към Бога още „от утроба майчина“ (Пс. 21:11), неговият житейски път в Христа е прав като струна.

От юношеството си до смъртта той отдава всичките си дни на молитва, покаяние и богослужение, подвизава се като отшелник, около него се събира братство, създава се монашеска обител, удостоен е с божествени видения, с дарове на прозорливост, лечителство, чудотворство и духовно старчество. И ето че като бяга от света (и от човеците) – към монашеството, т.е. към Бога, той допринася повече за човеците и за света от всички свои съвременници.

Троице-Сергиевата лавра, която той основава недалеч от Москва се превръща в главната и най-знаменита руска обител, в непревземаема крепост не само на Православието, но и на руската държава във времена на най-големи изпитания. По негово време и с неговата благословия благоверният княз Дмитрий Донски събира смелост да излезе на генерално сражение срещу войските на татаро-монголската Златна орда и успява да ги победи на Куликовото поле (1380 г.). Така Москва оглавява и става столица на политическото и духовното възраждане на Русия след двувековното иноверско иго.
Св. Сергий е духовен наставник на преп. Андрей Рубльов и вдъхновител на неговата знаменита „Св. Троица“ – храмовата икона на Лаврата и ненадминат образец на руската иконопис.

По време на Смутните времена монастирът устоява на 16-месечна обсада от страна на полските войски (1608–1609) и става духовно знаме на руското опълчение, което освобождава страната.

Именно с Лаврата на св. Сергий Радонежки започва възраждането на Руската църква през 1943 г. във времената на атеистичния режим.
И до ден днешен мощите на св. Сергий Радонежки продължават да чудотворят и да дават упование на православните вярващи от цял свят.
Св. Сергий моли Бога за нас!

NOVOROJDENIE-22

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ

Вяра, Надежа, Любов

Вяра, Надежа, Любов На 17-ти септември фондация „Нашият Дом е България“ имаше голямата чест да реализира първия по рода си видео запис на концерт, посветен

Прочетете повече »
НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ

“Крепост на вярност”

“Крепост на вярност” – Тетралогия от 4-ри тържествени концерт-спектакли Тази година през месец август Фондация „Нашият дом е България“ с гордост представя Тетралогия от 4

Прочетете повече »
НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ

„Арка на свободата“

Акция по почистването на паметника „Арка на свободата“ На 12 септември 2021 екипа на фондация “Нашият дом е България” организира акция по почистване на “Арката

Прочетете повече »

СИНОДАЛЕН ПРЕВОД
„БИБЛИЯ, НОВ ПРЕВОД ОТ ОРИГИНАЛНИТЕ ЕЗИЦИ“
БЪЛГАРСКО БИБЛЕЙСКО ДРУЖЕСТВО ИЗДАТЕЛСТВО „ВЕРЕН“

ПО ИДЕЯ НА ФОНДАЦИЯ „НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ
КОРИЦА, ДИЗАЙН И ПРЕДПЕЧАТ: „НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ“

Проект и главна цел: Преодоляване недостига на средства и липса на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19 БЕНЕФИЦИЕНТ: „РОМАНТИКА“ ЕООД Обща стойност: 4 900 лв., от които 4 165 лв. европейско и 735 лв. национално съфинансиране. Начало: 02.09.2020 г. Край: 02.12.2020 г.
Процедура на подбор на проекта BG16RFOP002-2.073 „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ Наименование на програмата: Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“ Наименование на приоритетната ос: Приоритетна ос 2 „Предприемачество и капацитет за растеж на МСП“, Инвестиционен приоритет 2.2. „Капацитет за растеж на МСП“