СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ  

На 25 септември Църквата чества паметта на св. Сергий Радонежки (ок. 1322–1392), един от най-почитаните руски светци, наричаен „игуменът на руската земя“. Неговият живот наподобява живота на великите Отци на монашеството като св. Антоний Велики в Египет, св. Бенедикт Нурсийски в Италия, св. Иоан Рилски в България. 

Роден в благочестиво семейство, призван към Бога още „от утроба майчина“ (Пс. 21:11), неговият житейски път в Христа е прав като струна. От юношеството си до смъртта той отдава всичките си дни на молитва, покаяние, богомислие и богослужение, подвизава се като отшелник, около него се събира братство, създава се монашеска обител, удостоен е с божествени видения, с дарове на прозорливост, лечителство, чудотворство и духовно старчество. И ето че като бяга от света – към монашеството, т.е. към Бога – той допринася повече за света и за човеците от всички свои съвременници. 

Троице-Сергиевата лавра, която той основава недалеч от Москва, се превръща в главната и най-знаменита руска обител, в непревземаема крепост не само на Православието, но и на руската държава във времена на най-големи изпитания. По негово време и с неговата благословия благоверният княз Дмитрий Донски събира смелост да излезе на генерално сражение срещу войските на татаро-монголската Златна орда и успява да ги победи на Куликовото поле (1380 г.). Така Москва оглавява и става столица на политическото и духовното възраждане на Русия след двувековното иноверско иго.

Св. Сергий е духовен наставник на преп. Андрей Рубльов и вдъхновител на неговата знаменита „Св. Троица“ – храмовата икона на Лаврата и ненадминат образец на православната иконопис. 

По време на Смутните времена манастирът устоява на 16-месечна обсада от страна на полските войски (1608–1609) и става духовно знаме на руското опълчение, което освобождава страната.

Именно с Лаврата на св. Сергий Радонежки започва възраждането на Руската църква през 1943 г. във времената на атеистичния режим. И до ден днешен мощите на св. Сергий Радонежки продължават да чудотворят и да дават упование на православните вярващи от цял свят. 

Св. Сергий моли Бога за нас!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. ЕВФИМИЯ ВСЕХВАЛНА
ЗОРАНА

СВ. ЕВФИМИЯ ВСЕХВАЛНА

СВ. ЕВФИМИЯ ВСЕХВАЛНА Днес честваме великото чудото, което станало по времето на IV Вселенски събор в 451 г. с мощите на мъченицата от началото на

Прочетете повече »
СВ. МЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ
ЗОРАНА

СВ. МЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ

СВ. МЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ Света великомъченица Неделя ( на гръцки Кириакия) е родена през III век в Малоазийския град Никомидия. Oт малка родителите и я въвели

Прочетете повече »