СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ – МОЛИТВЕНИЯТ ЗАЩИТНИК НА ПРАВОСЛАВИЕТО

Днес се празнува паметта на св. Сергий Радонежки
(ок. 1322–1392), наречен „игуменът на руската земя“. Неговият живот наподобява живота на великите Отци на монашеството като св. Антоний Велики в Египет, св. Бенедикт Нурсийски в Италия, св. Иоан Рилски в България. Роден в благочестиво семейство, призван към Бога още „от утроба майчина“ (Пс. 21:11), неговият житейски път в Христа е прав като струна.

От юношеството си до смъртта той отдава всичките си дни на молитва, покаяние и богослужение, подвизава се като отшелник, около него се събира братство, създава се монашеска обител, удостоен е с божествени видения, с дарове на прозорливост, лечителство, чудотворство и духовно старчество. И ето че като бяга от света (и от човеците) – към монашеството, т.е. към Бога, той допринася повече за човеците и за света от всички свои съвременници.

Троице-Сергиевата лавра, която той основава недалеч от Москва се превръща в главната и най-знаменита руска обител, в непревземаема крепост не само на Православието, но и на руската държава във времена на най-големи изпитания. По негово време и с неговата благословия благоверният княз Дмитрий Донски събира смелост да излезе на генерално сражение срещу войските на татаро-монголската Златна орда и успява да ги победи на Куликовото поле (1380 г.). Така Москва оглавява и става столица на политическото и духовното възраждане на Русия след двувековното иноверско иго.
Св. Сергий е духовен наставник на преп. Андрей Рубльов и вдъхновител на неговата знаменита „Св. Троица“ – храмовата икона на Лаврата и ненадминат образец на руската иконопис.

По време на Смутните времена монастирът устоява на 16-месечна обсада от страна на полските войски (1608–1609) и става духовно знаме на руското опълчение, което освобождава страната.

Именно с Лаврата на св. Сергий Радонежки започва възраждането на Руската църква през 1943 г. във времената на атеистичния режим.
И до ден днешен мощите на св. Сергий Радонежки продължават да чудотворят и да дават упование на православните вярващи от цял свят.

Св. Сергий моли Бога за нас!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА ИЗБРА СВОЯ НОВ ПАТРИАРХ!
ЗОРАНА

БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА ИЗБРА СВОЯ НОВ ПАТРИАРХ!

БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА ИЗБРА СВОЯ НОВ ПАТРИАРХ! Видинският митрополит Данаиил беше избран за Български патриарх и Софийски митрополит на четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който се

Прочетете повече »
ПЪРВОПРЕСТОЛНИТЕ ГРЕШНИЦИ ПОКАЙНИЦИ И УЧИТЕЛИ НА ВСЕЛЕНАТА
ЗОРАНА

ПЪРВОПРЕСТОЛНИТЕ ГРЕШНИЦИ ПОКАЙНИЦИ И УЧИТЕЛИ НА ВСЕЛЕНАТА

ПЪРВОПРЕСТОЛНИТЕ ГРЕШНИЦИ ПОКАЙНИЦИ И УЧИТЕЛИ НА ВСЕЛЕНАТА Когато честваме празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, си припомняме словата на Господ Иисус Христос към

Прочетете повече »