СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. СЕРАФИМ СОФИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ

Днес честваме паметта на св. Серафим Софийски Чудотворец – един от най-любимите и почитани у нас светци на ХХ век. Роден е на 1 декември (по стар стил) 1881 г. в руския град Рязàн със светското име Николай Борисович Со́болев. Завършва Рязанската духовна семинария и Духовната академия в Санкт-Петербург. През 1908 г. става монах и е ръкоположен за йеромонах. Изпълнява важни църковни послушания. След революцията от 1917 г. при отстъплението на белогвардейската армия в Крим е хиротонисан за епископ (с титлата Лубенски) в 1920 г. в Симферопол.  

Бидейки духовник на Руската православна църква, неговото архиерейско служение преминава почти изцяло в България, където пристига с емигрантската вълна в 1921 г.

До кончината си в 1950 г. той оглавява руските православни общини в България, обгрижвайки духовно и руските емигранти, и множество българи, в това число и видни духовници. Това са години, когато Българската църква е в схизма, светският дух настъпва, вярата изстива и личност с духовния ръст на св. Серафим идва по Божи промисъл, за да утвърди вярата и да даде упование сред тежки изпитания. В служението му съществено място заема борбата за чистотата на Православието. Взема авторитетно участие във важни богословски спорове – за софиологията, за икуменизма и пр. Автор е на ценни богословски трудове: книгата „Св. София Премъдрост Божия“, двете му книги за православната монархия, множество проповеди, акатист на св. Иоан Рилски и пр. Но най-важно от всичко е високият му духовен живот – сравним с Отците на ранната Църква.

На 26 февруари 1950 г., на празника Тържество на Православието, владиката завършва земния си път.

Погребан е в криптата под олтара на руския храм-подворие „Св. Николай Чудотворец“ в София, където от кончината му до днес безброй вярващи от близо и далеч отправят към него молитви за помощ и свидетелстват за неговото чудотворно застъпничество.

Св. Серафим е светец на Руската и Българската православни църкви, които извършиха съвместно канонизацията му на 26.02.2016 г. в катедралния храм „Св. Александър Невски“ в София. 

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК АРТЕМОН
ЗОРАНА

СВ. СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК АРТЕМОН

СВ. СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК АРТЕМОН През време на гонението срещу християните, предприето по заповед на император Диоклетиан (управлявал от 284 до 305 г.), в малоазийския град Лаодикия

Прочетете повече »
СВ. МЪЧЕНИК ЕВПСИХИЙ
ЗОРАНА

СВ. МЪЧЕНИК ЕВПСИХИЙ

СВ. МЪЧЕНИК ЕВПСИХИЙ Св. мъченик Евпсихий се родил в Кесария Кападокийска в Мала Азия. Отрано бил възпитан в духа на християнската вяра. Бил богат, знатен

Прочетете повече »