СВ.СВ. КИРИК И ЮЛИТА

ДНЕС ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА ЧЕСТВА ПАМЕТТА НА СВ.СВ. КИРИК И ЮЛИТА

Света Юлита произлизала от стар род на римски царе и цялата била отдадена на Христовата вяра. Овдовяла твърде млада като останала само с тригодишния си син Кирик, когото кръстила веднага след рождението му, а когато той станал на три години, го научила на вяра и молитва.

При император Диоклетиан (284-305) настанало повсеместно гонение срещу християните. Юлита взела тригодишния си син и се опитала да се спаси от гоненията, но Бог промислил друго за тяхното спасение и прославление в светостта.

Подложили Юлита на големи мъчения пред очите на детето и, с цел да се отрекат от християнскта си вяра, но Кирик с висок глас извикал: „Аз съм християнин, пуснете ме при мама!“ Кирик паднал надолу и удряйки главичката си по каменните стъпала, обагрил това място с кръвта си и предал Богу своята света и невинна душа.

Виждайки как Кирик пострадал преди нея, света Юлита се изпълнила с радост и поблагодарила на Бога, задето нейният син се удостоил с мъченически венец. След много мъки Юлита била посечена с меч, това станало в 304 г.

Телата на пострадалите за Христа майка и син били хвърлени без погребение, за да бъдат изядени от зверове. Но две слугини ги взели през нощта и погребали.
Едната от тях доживяла до възцаряването на св. Константин Велики. Тя показала на вярващи мястото, където били погребани мъчениците, като разказала и за мъченичеството им.

Мощите на светците били намерени нетленни. И до днес те са чудотворни. Част от техните мощи се намира в Охрид, в църквата „Св. Богородица“.
Светите Кирик и Юлита се почитат в България още от дълбока древност, а на тяхно са посветени много храмове и манастири у нас.

Молитвите им да имаме!

По „Жития на светиите“, Синодално издателство 1991 г.

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Архим. Павел Пападопулос

Архим. Павел Пападопулос: Авва Исаак Сириец казва: „Колкото по-незначими се чувстваме, толкова по-близо до Бога се намираме”. Етосът на светците не е фанатизъм и анатемосвания

Прочетете повече »