СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

Св. свщмчк Ипатий Чудотвореец, епископ Гангърски

Великият Божий угодник свети Ипатий, епископ на град Гангра, (в Пафлагония, Мала Азия), бил един от триста и осемнадесетте свети отци, участвали в Първия вселенски събор, свикан през 325 г. от св. цар Константин Велики в град Никея, на който била изобличена ереста на Арий.
Св. Ипатий получил от Бога дар на чудотворство, той изцелявал различни недъзи и изгонвал бесове. В едно село превърнал горчивата вода, която течала от планинския извор, в сладка, а на друго място, по неговата молитва, от земята протекъл извор с топла вода, която била лековита.
Преданието разказва, че той убил една огромна змия, която проникнала в царския дворец в Константинопол. Мнозина в опитите си да убият змията загинали. Единствено Божият угодник Ипатий с молитвата си и с дадената му от Бога власт вързал чудовището и го влачил до Хиподрума, където му заповядал да влезе в горяща пещ. Всички се ужасили от това чудно събитие и прославили Бога, че е дал на света такъв велик чудотворец! Тогава царят, заповядал да нарисуват изображението му на дъска за прогонване на бесовете, и като наградил светеца с дарове, го изпратил у дома му.
Но дяволът, който бил посрамен от светеца, повдигнал срещу св. Ипатий злобата на еретици. Те го причакали по пътя в засада, когато пътувал към Гангра, и го нападнали. Преди да умре мъченически епископът се молил за своите убийци: „Господи, не им зачитай тоя грях!” (Деян. 7:60).
Убийците скрили тялото на светеца в една пещера. Там го намерил един земеделец, който чул песента на ангели. А убийците застигнало Божието наказание за невинно пролятата кръв и те били обзети от бесове. По-късно те се разкаяли и се изцелили на гроба на св. Ипатий, който не преставал да върши чудеса и от другия свят, правейки добро на враговете си поради своята незлобливост.
Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. ЕВФИМИЯ ВСЕХВАЛНА
ЗОРАНА

СВ. ЕВФИМИЯ ВСЕХВАЛНА

СВ. ЕВФИМИЯ ВСЕХВАЛНА Днес честваме великото чудото, което станало по времето на IV Вселенски събор в 451 г. с мощите на мъченицата от началото на

Прочетете повече »
СВ. МЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ
ЗОРАНА

СВ. МЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ

СВ. МЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ Света великомъченица Неделя ( на гръцки Кириакия) е родена през III век в Малоазийския град Никомидия. Oт малка родителите и я въвели

Прочетете повече »