Св. свщмчк Ипатий Чудотвореец, епископ Гангърски

Великият Божий угодник свети Ипатий, епископ на град Гангра, (в Пафлагония, Мала Азия), бил един от триста и осемнадесетте свети отци, участвали в Първия вселенски събор, свикан през 325 г. от св. цар Константин Велики в град Никея, на който била изобличена ереста на Арий.
Св. Ипатий получил от Бога дар на чудотворство, той изцелявал различни недъзи и изгонвал бесове. В едно село превърнал горчивата вода, която течала от планинския извор, в сладка, а на друго място, по неговата молитва, от земята протекъл извор с топла вода, която била лековита.
Преданието разказва, че той убил една огромна змия, която проникнала в царския дворец в Константинопол. Мнозина в опитите си да убият змията загинали. Единствено Божият угодник Ипатий с молитвата си и с дадената му от Бога власт вързал чудовището и го влачил до Хиподрума, където му заповядал да влезе в горяща пещ. Всички се ужасили от това чудно събитие и прославили Бога, че е дал на света такъв велик чудотворец! Тогава царят, заповядал да нарисуват изображението му на дъска за прогонване на бесовете, и като наградил светеца с дарове, го изпратил у дома му.
Но дяволът, който бил посрамен от светеца, повдигнал срещу св. Ипатий злобата на еретици. Те го причакали по пътя в засада, когато пътувал към Гангра, и го нападнали. Преди да умре мъченически епископът се молил за своите убийци: „Господи, не им зачитай тоя грях!” (Деян. 7:60).
Убийците скрили тялото на светеца в една пещера. Там го намерил един земеделец, който чул песента на ангели. А убийците застигнало Божието наказание за невинно пролятата кръв и те били обзети от бесове. По-късно те се разкаяли и се изцелили на гроба на св. Ипатий, който не преставал да върши чудеса и от другия свят, правейки добро на враговете си поради своята незлобливост.
Молитвите му към Господа да имаме!

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Св. пророк Иона
ЗОРАНА

Св. пророк Иона

Св. пророк Иона Около 800 години преди Рождество Христово живял между израилтяните един човек на име Иона. В онова време жителите на големия асирийски град

Прочетете повече »
Св. апостол Кодрат
ЗОРАНА

Св. апостол Кодрат

Св. апостол Кодрат Сведенията за св. апостол Кодрат черпим от първия църковен историк Евсевий Кесарийски. Кодрал бил ученик на някои от апостолите, преките ученици на

Прочетете повече »
Св. вмчк Евстатий Плакида
ЗОРАНА

Св. вмчк Евстатий Плакида

Св. вмчк Евстатий Плакида Св. Евстатий, преди да стане християнин се казвал Плакида, бил висш римски военачалник по времето на император Траян. Според преданието, той

Прочетете повече »

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ