СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

Св. свещеномъченик Доротей, епископ Тирски

Св. Доротей бил роден в средата на III век. За ранните му години не се знае нищо. Станал епископ на град Тир в Ливан и управлявал тази епископска катедра в продължение на около 50 години. По време на антихристиянските гонения при император Диоклециан в началото на IV век той бил принуден да напусне своята епархия и се укрил в Одесос (днес Варна). След възцаряването на св. Константин Велики се завърнал на своя епископски престол, проявил се като добър архипастир и обърнал към Христа мнозина езичници.

По време на антихристиянските гонения при император Юлиан Отстъпник св. Доротей отново се укрил в Одесос, но бил разкрит от привържениците на императора-езичник и въпреки преклонната му възраст бил подложен на жестоки мъчения.

Загинал меченически в 362 г., когато бил на 107 години. 

Св. Доротей бил много учен мъж. Познавал в съвършенство Свещеното Писание, владеел отлично гръцки и латински. Написал на двата езика множество полезни за християните съчинения, повечето от които са изгубени, но името му е записано в книгата на живота и в летописите на Църквата, която чества неговата светла памет.  

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »