СВ. СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК ГРИГОРИЙ, ПРОСВЕТИТЕЛ НА АРМЕНИЯ

Той произхождал от знатни и благородни родители езичници, сродници с царския дом на персийските владетели. Годината на раждането му не е известна, вероятно към средата на III в. В ранна възраст той избягал с родителите си от Армения в Кесария Кападокийска. Там се запознал с християнската вяра и приел свето Кръщение. Като възмъжал, встъпил в брак с благочестивата християнка Мириам. Имали двама синове. След това по взаимно съгласие Григорий и Мириам се разделили и се отдали на монашески живот. 

По-късно Григорий се върнал в Армения и постъпил на служба при цар Тиридат III, който бил езичник и гонител на християнството. Като узнал, че Григорий е християнин, Тиридат се разгневил и поискал да го принуди да се отрече от вярата си. Но Григорий не отстъпил от Христа. Затова бил подложен на тежки мъчения, след което го хвърлили в дълбока яма, за да го пречупят. Бог внушил на една благочестива вдовица да спуска всеки ден храна на мъченика и така той оцелял. Григорий прекарал в ямата цели 14 мъченически години.

Междувременно цар Тиридат продължавал да преследва християните в Армения. Жертва на неговите гонения станала и св. мъченица Рипсимия заедно със съпровождащите я монахини, които били избягали от преследванията на римския император Диоклециан. Вследствие от това злодеяние Тиридат се умопобъркал и заприличал на звяр. Насън сестрата на царя получила указание, че за да бъде той излекуван, Григорий трябва да бъде изваден от ямата и освободен – както и направили. 

Светецът погребал телата на монахините-мъченици, след което излекувал Тиридат от страшния недъг. Така станал отново близък на царя и добил право да учи народа на християнската вяра. Издигнал църква на мястото, където били погребани монахините.

Хронологията на събитията е достигнала до нас в различни варианти, но традиционно се смята, че към 301 г. св. Григорий покръстил цар Тиридат заедно с негови сродници, дворяни и висши арменски аристократи. След това бил изпратен в Кесария Кападокийска, където бил ръкоположен за епископ и определен за патриарх на Армения. Като се върнал, придружен от много свещеници, той се заел с покръстването на цялата страна – поради което по-късно бил наречен „Просветител на Армения“.

В края на живота си св. Григорий Просветител предал епископската катедра на своя по-малък син, а самият той се отдал на отшелничество в пещера, където предал Богу дух към 325 г. След кончината му мощите му били открити от пастири. Десницата му се пази като главна светиня в катедралата в Ечмиадзин, духовната столица на Армения.

Молитвите му да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. САВА ОСВЕЩЕНИ
ЗОРАНА

СВ. САВА ОСВЕЩЕНИ

СВ. САВА ОСВЕЩЕНИ Основателят на най-великата монашеска общност в Светите земи Св. Сава бил роден през 438 год. в селото Муталаск в областта Кападокия от

Прочетете повече »
СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ВАРВАРА
ЗОРАНА

СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ВАРВАРА

СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ВАРВАРА Днес Църквата почитаме паметта на Св. великомъченица Варвара, родена в края на 3 век, в аристократичното семейството на Диоскор, езичник от Никомедия,

Прочетете повече »

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ