СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

Св. Сампсон Странноприимец

Св. Сампсон се родил през V век в Рим в богато и знатно семейство. Получил отлично общо образование, овладял и лекарското изкуство, но не за препитание или заради корист, защото разполагал с голямо богатство, а за да бъде полезен на бедните и страдащите. Помагал на болните и ги лекувал безплатно. След смъртта на родителите си той раздал имота си на бедните, освободил робите си и заминал на Изток, където имал намерение да стане отшелник. Но Бог го насочил да продължи служението на ближните. 

Сампсон се заселил в Цариград  в скромен дом, където дълги години помагал на бедни, лекувал болни и приютявал странници.

Изцерявал страдащите както благодарение на лекарското си умението, така и с чудна молитвена помощ от Бога. И въпреки че криел своето чудотворство, неговият свят живот станал известен на патриарха, който го ръкоположил за свещеник.

Император Юстиниан Велики, който царувал по това време, се разболял от тежка болест, но старанията на най-изкусните придворни лекари не можели да му помогнат. Тогава по внушение свише императорът потърсил помощ от св. Сампсон, който с помощта на Божия молитва успял да го излекува. Благодарен, царят поискал да възнагради пребогато беловласия лекар със злато и сребро, но безсребреникът му отвърнал, че сам се е отказал от богатството си и няма нужда от нищо. Посъветвал владетеля да построи дом за болните и бедните. 

Юстиниан с радост изпълнил желанието на Сампсон и построил обширна болница и страноприемница в самия център на града – между катедралите „Св. София“ и „Св. Ирина“.

Св. Сампсон бил назначен за неин управител.

Такива обществени заведения били непознати в езическите времена, а това била най-голямата безплатна лечебница и страноприемница в империята. Просъществувала в продължение на 6 века

Св. Сампсон починал в Господа на 27 юни ок. 530 г. и бил погребан в църквата „Св. Мокий“. Бог го прославил и с много посмъртни чудеса, които ставали на неговия гроб и в уредената от него болница.

И ние да имаме молитвите му към Господа!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »