СВ. САВА ОСВЕЩЕНИ

Основателят на най-великата монашеска общност в Светите земи Св. Сава бил роден през 438 год. в селото Муталаск в областта Кападокия от богати и знатни родители – Йоан и София. Родителите му трябвало да заминат по служба в Александрия и малкия Сава бил оставен на попечителството на чичовците си, които започнали постоянно да се карат заради неговото наследство, което управлявали. Ставайки свидетел на техните разпри и надарен с мъдрост свише, той напуснал дома на родителите си и без да се допитва до никого се замонашил на 8 годишна възраст в близката обител, наречена Флавианова.

След 10 години на труд и духовно обучение от там той се се преместил в палестинските манастири, където се задържал най-дълго в обителта на светите Евтимий Велики и Теоктист. Прозорливият Евтимий предрекъл за него, че ще стане славен монах и наставник на монасите и че ще основе най-великата от всички лаври на своето време.

След смъртта на светия Евтимий, Сава се оттеглил в пустинята, в една пещера, която ангел Божий му показал и прекарал там в подвизи пет години като отшелник.

След това, като станал съвършен монах, по Божий промисъл около него започнали да се събират много ревнители за духовен живот. За кратко време те станали толкова много, че Сава трябвало да построи  църква и много килии. Той основал общо седем манастира, построил няколко страноприемници и две болници в Палестина.  Сред многото други добри дела той първи уредил богослужебния чин по манастирите, познат под името „чин на Йерусалимската църква“.

Когато  баща му починал, при него в манастира дошла престарялата му майка София, която той замонашил, и й дал килия недалеч от своя манастир, където тя се подвизавала до края на живота си.

В своя монашески живот св. Сава претърпявал много скърби от близки хора и еретици, водел и открита борба с демоните, понасяйки от тях много злини. Но цялото това зло той побеждавал като се отнасял с близките хора с благост и търпение, към еретиците – с непоколебимо православно вероизповедание, а демоните прогонвал с кръстния знак и призоваването на Божията помощ. 

Той, заедно с неговият съсед в Юдейската пустиня – св. Теодосий Велики, са считани за най-големите светила и стълпове на Православния изток. Те изправяли във вярата царе и патриарси, и на всички послужили като пример на смирение и служители на Божията сила.

След плодоносно и изпълнено с много трудове житие, свети Сава се упокоил в Господа през 532 г. на 94 годишна възраст.

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. ПОЛИКАРП СМИРНЕНСКИ
ЗОРАНА

СВ. ПОЛИКАРП СМИРНЕНСКИ

СВ. ПОЛИКАРП СМИРНЕНСКИ  Днес честваме паметта на свещеномъченик Поликарп, епископ Смирненски. Роден е към 70-та година сл. Хр. и е от поколението на така наречените

Прочетете повече »
ПРЕПОДОБНИ ДОСИТЕЙ
ЗОРАНА

ПРЕПОДОБНИ ДОСИТЕЙ

ПРЕПОДОБНИ ДОСИТЕЙ Преподобни Доситей живял през 7 век, когато християнството вече се утвърдило като държавна религия в Римската империя. Престанали гоненията и безбройните мъченичества за

Прочетете повече »