Св. равноапостолни Кирил и Методий

На днешния ден Църквата чества паметта на светите славянски просветители и първоучители Кирил и Методий. Техният равноапостолски подвиг е разностранен и всеобхватен – в три основни направления.

Първото и най-важното в тяхното епохално дело е самото равноапостолство: покръстването на славянските народи първо в Моравия и Панония, а впоследствие чрез техните ученици – и в България, Сърбия, Русия и пр. Част от това дело е борбата за неговото утвърждаване срещу многобройни врагове, разобличаването на триезичната ерес, претърпяването на тежки гонения, унижения и страдания.

Вторият по важност техен исторически подвиг е създаването на книжовния славянски език и преводът на свещените текстове: като се започне от Новия и Стария Завет, литургичните и другите богослужебни текстове, песнопения и пр. Светите Кирил и Методий създават и първите оригинални словесни творби на новосъздадания книжовен език: проповеди, поучения, поезия, жития.

Третата по важност страна на тяхното дело е създаването на славянската азбука. Тя е явена от Господ на Константин Философ, комуто ромейският император е възложил тази непосилна дотогава задача. Константин, който е бил сред най-добрите филолози на своето време, измолва от Бога дара на славянските писмена, след което устройва богоявената азбука – глаголицата.

Великото дело на светите Кирил и Методий е щяло да бъде съвсем унищожено след гоненията, на които са подложени техните ученици в Моравия, ако това дело не е било спасено в България, където учениците са приети с почест от св. княз Борис-Михаил, възстановяват преведените текстове и дообогатяват славянската книжовност. Именно в България се съхранява и култът към Първоучителите като светци, които българите приемат като свои – и до днес.

През XIX век 11 май, денят на славянобългарските равноапостоли, постепенно и спонтанно се е утвърдил като национален празник на българския народ и много преди Освобождението е бил честван със сълзи на умиление в храмовете, училищата и читалищата по българските земи. Този празник така се е сраснал с българското национално самосъзнание, че честването му продължава и при управлението на атеистичния режим.

Българската църква с благоговение и благодарност възпява Солунските братя:

Като единонравни на апостолите и учители на славянските страни,
богомьдри Кириле и Методие, молете Владиката на всички
да утвърди славянските народи в Православие и единомислиe,
да умири света и да спаси нашите души.

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

ПЕТДЕСЕТНИЦА
ЗОРАНА

ПЕТДЕСЕТНИЦА

ДНЕС Е ПЕТДЕСЕТНИЦА – РОЖДЕНИЯТ ДЕН НА ЦЪРКВАТА ХРИСТОВА! „Когато настана ден Петдесетница, те всички в единомислие бяха заедно. И внезапно биде шум от небето,

Прочетете повече »

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ