СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. РАВНОАПОСТОЛНИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ

На 11-ти май Църквата чества паметта на светите славянски просветители и първоучители Кирил и Методий. Техният равноапостолски подвиг се проявява в три основни направления. 

Първото и най-важното в тяхното епохално дело е равноапостолството: покръстването на славянските народи първо в Моравия и Панония, после чрез техните ученици – в България, а впоследствие оттам в Сърбия, Русия и пр. Част от това дело е борбата за неговото утвърждаване срещу многобройни врагове, разобличаването на триезичната ерес, претърпяването на тежки гонения, унижения и страдания.

Вторият по важност техен исторически подвиг е създаването на книжовния славянски език и преводите на Новия и Стария Завет, богослужебните текстове, песнопения и пр. Светите Кирил и Методий създават и първите оригинални словесни творби на новосъздадания книжовен език: проповеди, поучения, поезия, жития.

Третата по важност страна на тяхното дело е създаването на славянската азбука.

Тя е явена от Господ на Константин Философ, комуто ромейският император е възложил тази непосилна дотогава задача. Константин, който е сред най-добрите филолози на своето време, измолва от Бога дара на славянските писмена, след което устройва богоявената азбука – глаголицата. 

Цялото това велико дело е щяло да бъде унищожено след гоненията, на които са подложени техните ученици в Моравия, но това дело е спасено в България, където учениците са приети с почест от св. княз Борис, възстановяват преведените текстове и дообогатяват славянската книжовност. Именно в България се съхранява и култът към Първоучителите, които българите считат за свои светци – и до днес.      

През XIX век 11 май, денят на славянобългарските равноапостоли, постепенно и спонтанно се утвърждава като всенароден български празник и много преди Освобождението е честван тържествено в храмовете, училищата и читалищата по българските земи. Този празник така се е сраснал с българското национално самосъзнание, че честването му продължава и при управлението на атеистичния режим. 

Църквата ни с благоговение и благодарност възпява Солунските братя така:

Като единонравни на апостолите и учители на славянските страни,
богомьдри Кириле и Методие, молете Владиката на всички
да утвърди славянските народи в Православие и единомислиe,
да умири света и да спаси нашите души.

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Св. Емилия
ЗОРАНА

Св. Емилия

Св. Емилия Св. Емилия се родила в началото на IV век в град Кесария в Мала Азия в богато семейство, което притежавало огромни поземлени имения.

Прочетете повече »
Празникът Преполовение
ЗОРАНА

Празникът Преполовение

Празникът Преполовение  Празникът Преполовение се чества 25 дни след Пасха (Великден), в срядата след Неделята на Разслабления и преди Неделята на Самарянката. Този празник е

Прочетете повече »