СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. РАВНОАПОСТОЛНА НИНА

СВ. РАВНОАПОСТОЛНА НИНА

Днес Църквата чества паметта на св. Нина, просветителката на Грузия. Според църковното предание Грузия е под покровителството на пресвета Богородица, на която се паднал жребият да благовести там Евангелието. Но Бог промислил просвещението на този народ да стане стане под нейното покровителство близо три века след нейното Успение.

Св. Богородица пратила на проповед в Грузия светата дева Нина, от Кападокия, която била единствена дъщеря на знатни и благочестиви родители. На 12 години Нина дошла с родителите си в Иерусалим. Тук баща ѝ се замонашил, а майка ѝ станала дякониса. Нина била дадена за възпитание при благочестивата старица Ниофора, която я утвърдила в християнската вяра. Нина имала изключителни духовни дарби, които се превърнали в силна вяра и гореща любов към Христа. От Ниофора тя научила, че Христовият хитон се намира в Иверия, област в днешна Грузия. Тя закопняла да посети тази страна, за да се поклони на светинята и започнала горещо да се моли за сбъдване на желанието си. Една нощ насън ѝ се явила св. Богородица и ѝ казала, че ѝ е отредено да обърне Иверия в християнската вяра. Богородица ѝ дала кръст от сплетени лозови пръчки като знак за своята подкрепа. С този кръст в ръка девойката Нина дръзновено тръгнала на своята мисия. Стигнала до Иверия. Там по Божи помисъл попадала все при хора с готови за Бога сърца, които откликвали на нейната проповед, приютявали я и я подпомагали. Нина била надарена със силна вяра, чрез която вършела чудеса и лекувала.

Когато стигнала в тогавашната столица на Грузия – Мцхета – тя горещо се помолила за просвещението на царя и царицата, и Бог извършил дивни чудеса. Разрушил главното езическо капище и чудодейно съдействал на проповедта на светата девица. Впечатлени от силата на християнския Бог, след време цар Мириан и царица Нана приели св. Кръщение, а с тях и придворната аристокрация. По молба на цар Мириан св. цар Константин изпратил епископ и свещеници, които да покръстят грузинския народ. Счита се, че това е станало през 326 г., макар че някои планински райони запазили езичеството си до V–VI век.

Към края на живота си св. Нина се оттеглила в планинската местност Бодбе в източната грузинска област Кахетия. Починала около 335 г. Мощите ѝ се намират в женския манастир „Св. Георгий“ (по-известен като Бодбе), изграден през IX век.  Молитвите и към Господа да имаме!

СВ. РАВНОАПОСТОЛНА НИНА

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »