СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ
СВ. ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ

СВ. ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ

Преподобномъченик Прокопий произхождал от околностите на Варна и бил син на благочестиви родители. Като станал на 12 години, той пожелал да води монашески живот, затова оставил родителите си и отишъл на Света Гора. Приел монашеско пострижение при един духовен старец, който се подвизавал в скита „Св. Иоан Предтеча“. 

След време Прокопий бил силно нападнат от помисли да се върне в света.

Не издържал и без да се посъветва със своя духовен старец напуснал Атон и заминал за град Смирна. Отстъпничеството от монашеския обет го довело до духовна криза, до отчаяние, а оттам и до нови отстъпнически помисли. Отишъл при кадѝята (съдията) на града и заявил, че се отрича от Христа и иска да приеме исляма. Кадѝята много се зарадвал, подкрепил го в това му решение и селд 15 дни вероотстъпникът бил обрязан по мохамеданския обичай. След това обаче съвестта му силно се разбунтувала, той осъзнал, че е направил съдбовна грешка и поискал да я изкупи. Отишъл при един християнски духовник, на когото открил греха си и решимостта си да го изкупи чрез мъченичество. Духовникът го предупредил, че има опасност да не издържи предстоящите мъчения и още повече да утежни духовното си състояние. Бащински го посъветвал да се завърне на Св. Гора и да поеме пътя на монашеското покаяние. Но Прокопий отново заявил своята непоколебима решителност и тогава духовникът го благословил за мъченически подвиг. Той се подготвял 15 дни с пост и молитва, като често се съветвал с духовника. В последния ден те заедно изпели молебния канон на св. Богородица и Прокопий в турско облекло отишъл при съдията, хвърлил от главата си зелената чалма, смело изповядал Христа и се отрекъл от исляма. За тази постъпка турците го пребили жестоко и го хвърлили в тъмница. Опитали да го привлекат с обещания за всевъзможни блага и високи служби, но напразно. Светият мъченик благодушно им отговорил, че дори целия свят да му дават, пак няма да променят намерението му.

Според мюсюлманския закон, за отмятане от исляма Прокопий бил осъден на смърт.

Завели го на лобното му място, но турците били поразени от спокойствието и мъжеството на мъченика, и никой от тях не искал да му отсече главата. Най-сетне това направил един отстъпник от християнската вяра. Новомъченикът загинал на 25 юни 1810 година в гр. Смирна.

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. ЕВФИМИЯ ВСЕХВАЛНА
ЗОРАНА

СВ. ЕВФИМИЯ ВСЕХВАЛНА

СВ. ЕВФИМИЯ ВСЕХВАЛНА Днес честваме великото чудото, което станало по времето на IV Вселенски събор в 451 г. с мощите на мъченицата от началото на

Прочетете повече »
СВ. МЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ
ЗОРАНА

СВ. МЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ

СВ. МЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ Света великомъченица Неделя ( на гръцки Кириакия) е родена през III век в Малоазийския град Никомидия. Oт малка родителите и я въвели

Прочетете повече »